Fișier:Peisaj urban cu Hanul „Zum Löwen” (Artă plastică) 2704 17.03.2021 Fond B1EB5A848DF746F4B25CA384DBCD1876.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(2.596 × 1.731 pixeli, mărime fișier: 1,19 MB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română În realizarea compoziției, artista folosește un cadraj de apropiere care îi permite obținerea unei poziționări aproape de nivelul solului. Cerul este total eliminat din compoziție; văzute foarte de aproape, clădirile par să nu încapă în imagine, parte a acoperișului nefiind cuprinsă în compoziție. Primul plan, spațiul din fața hanului, este foarte îngust, supradimensionând, astfel, clădirea. În stânga, două siluete vag conturate prin câteva pete de culoare, sunt întru totul anonime. Planul central este ocupat de clădirea roșie: Hanul „Zum Löwen”, al cărui zid solid obturează privirea, impunându-se atenției ca un autentic protagonist al întregului peisaj. Într-un ultim plan spre fundal (stânga), se suprapun fațadele unor case desenate din culoare, geometric, sumar, dar în contururi și tonuri pronunțate. Ferestrele clădirilor sunt acei „ochi”, care apar în general în pictura expresionistă.

Ritmul viu al compoziției se regăsește și în cromatică: roșul dominant, așternut în suprafețe mari, aprinde lucrarea și este potențat de suprafețele violet, albastre, verzi și de negrul de contur, accentele de alburi colorate și negru. Nesemnat, nedatat.

Sursa

Peisaj urban cu Hanul „Zum Löwen”

Data

Perioada interbelică

Autor

Csaki-Copony, Grete
Fișă: Mesea, Iulia

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală17 decembrie 2021 01:45Miniatură pentru versiunea din 17 decembrie 2021 01:452.596x1.731 (1,19 MB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații