Fișier:Nașterea Domnului (Artă plastică) 2146 21.03.2014 Tezaur F7B15BE1B0BD43D088A5CAD00E4FECFA.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nașterea_Domnului_(Artă_plastică)_2146_21.03.2014_Tezaur_F7B15BE1B0BD43D088A5CAD00E4FECFA.jpg(412 × 499 pixeli, mărime fișier: 60 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Dintre variantele de ilustrare a scenei nașterii Mântuitorului, artistul a ales să redea doar momentul închinării magilor, grupați în partea stângă, înveșmântați în roșu, purtând coroane și vasele cu arome. Steaua a coborât până aproape de pământ, astfel că aproape se confundă cu o floare. În partea dreaptă, Maica Domnului și Iosif își întâmpină oaspeții așezați în pragul unei clădiri cu acoperiș în plan înclinat. În centrul compoziției se află Pruncul, înfășat și așezat pe un așternut pe care coloritul și liniile desenului îl indică a fi din paie. Textul explicativ este redat corect, într-un chenar. Forma buzelor și coloritul fețelor și mâinilor indică formarea pictorului pe lângă unul dintre primii artiști stabiliți la Nicula, cu lucrări datate între 1799-1801. Deși prezintă similitudini cu mai mulți iconari din cea de-a doua generație de pictori de la Nicula, autorul icoanelor de la Urisiu de Jos și Urisiu de Sus se individualizează prin trăsăturile fizionomiilor și prin preferința pentru liniile simple ale veșmintelor, nedublate de o altă culoare pentru a accentua adâncimea. Datorită acestor caracteristici grupul de icoane de la Urisiu de Jos și Urisiu de Sus este deocamdată singular. Textul cu numele donatorilor este redat pe capac, unde a fost scrijelit cu un instrument ascuțit, nu scris. Precizarea achiziției la singular este un indiciu că doar această icoană a fost cumpărată de preotul local, celelalte fiind probabil plătite din fondurile bisericii sau de alți donatori. Icoana prezintă câteva desprinderi și exfolieri ale stratului de pictură. Este afectată în special culoarea albastră.

Sursa

Nașterea Domnului

Data

1821

Autor

Fișă: Ana Dumitran

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 02:49Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 02:49412x499 (60 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații