Fișier:Moartea Cleopatrei (Artă plastică) 2506 20.01.2003 Tezaur 61DD65371CE84FFA9CC6FF4B3839ADD6.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Moartea_Cleopatrei_(Artă_plastică)_2506_20.01.2003_Tezaur_61DD65371CE84FFA9CC6FF4B3839ADD6.jpg(372 × 500 pixeli, mărime fișier: 40 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Tabloul o reprezintă pe Cleopatra seminudă, șezând în fotoliu, în ultimele clipe de viață, cu capul căzut într-o parte. Pe brațul drept se vede șarpele de Nil care i-a provocat moartea. Artistul insistă în această lucrare asupra redării frumuseții nude a reginei, a formelor sale statuare, a carnației calde și senzuale, ce trădează influența clasicismului marilor pictori renascentiști venețieni din Cinquecento. Lucrarea a fost achiziționată ca aparținând unui anonim din școala italiană (Ä. K.), si catalogată în 1893 ca operă a lui Guido Canlassi, apoi copie după Moartea Cleopatrei a lui Carracci de la muzeul din Viena (Frimmel, 1894; Csaki, 1909). Tabloul de la Viena este de fapt o amplă compoziție ilustrând moartea celebrei regine, înconjurată de cinci sclave, care-și exprimă durerea prin gesturi și plânset. Zona centrală a tabloului vienez este identică cu tabloul de la Sibiu, aici lipsind personajele înconjurătoare. Cu alte cuvinte în ideea că lucrarea de la Sibiu reprezintă o copie dupa tabloul de la Viena, aceasta copie este liberă, artistul permițându-și reproducerea doar a zonei centrale a Morții Cleopatrei de la Viena. Aproape un secol Moartea Cleopatrei din colecția sibiana a fost etichetată drept o copie după originalul de la Viena, până în octombrie 2001 când doi istorici de artă italieni, Laura Muti și Daniele de Sarno Prignano, originari din Rimini, autori a mai multor cataloage și monografii, sosiți la Sibiu atrag atenția asupra calității de necontestat a operei în discuție, maniera proprie lui Cagnacci de redare a carnației, a sânilor, a gurii, a brațelor, a mâinii, a epidermei Cleopatrei, calități care au ieșit și mai pregnant în evidența la analiza cu UV, și după restaurarea sa de către domnul Ion Muntean în anul 2002.

Concluzia la care au ajuns domniile lor și care a fost confirmată ulterior și de restaurarea operei a fost "...senza dubbio un originale de Guido Cagnacci". Sub această certă atribuire Laura Muti și Daniele de Sarno Prignano au și publicat lucrarea în volumul pe care l-au editat anul acesta în Italia, volum în care un nucleu important de pictură italiană, puțin sau deloc cunoscută de cercetătorii italieni, inclusiv atribuirile pe care cei doi experți le-au facut la Sibiu, au fost publicate în studiul "Segnalazioni dai Museo Brukenthal di Sibiu". Studiul este urmat de un catalog documentat, cu douăzeci și opt de poziții. Concluzia reeferitoare la "Moartea Cleopatrei" din colecția de la Sibiu a fost aceea a unui original de Cagnacci care reprezintă fie studiul pentru compoziția de la Viena, fie reluarea de către artist a nucleului central al acesteia, (deci o replicare autografă) nucleu care de fapt reprezintă partea cea mai frumoasă și mai relevantă a operei.

Sursa

Moartea Cleopatrei

Data

Sec. XVII

Autor

Cagnacci, Guido
Fișă: Tudoran-Ciungan, Maria Olimpia

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Domeniu public Această imagine se află în domeniul public deoarece drepturile de autor au expirat. Se aplică în Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană și în acele țări cu o limită a drepturilor de autor acoperind întreaga viață a autorului acesteia plus 70 de ani. DP//ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Moartea_Cleopatrei_(Art%C4%83_plastic%C4%83)_2506_20.01.2003_Tezaur_61DD65371CE84FFA9CC6FF4B3839ADD6.jpg

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 13:35Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 13:35372x500 (40 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații