Fișier:Melchisedec binecuvântează pe Abraham (Artă plastică) 2129 04.03.2011 Fond 52D84BB9332947A39C1F9189C50547EA.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română J. B. Jackson a interpretat în xilogravură o compoziție pictată de Francesco Bassano cel Tânăr (1549-1592). Tabloul face parte dintr-un triptic de mici dimensiuni. Panoul reprezentând tema „Melchisedec binecuvântează pe Abraham” a aparținut consulului englez la Veneția Joseph Smith și a fost vândut în 1762, regelui Angliei. “Melchisedec binecuvântează pe Abraham” era o temă vechi-testamentară (Geneza, 17-24) frecvent întâlnită în pictura venețiană din secolele XVI-XVIII, datorită concordanțelor ce se stabileau între teme ale Vechiului Testament, ce prefigurau Noul Testament. După ce l-a eliberat pe Lot, împreună cu oamenii și turmele sale, Abraham a primit binecuvântarea Marelui Preot Melchisedec, după ce acesta a făcut ofrande de pâine și vin în fața altarului. Se credea că Melchisedec l-a prefigurat pe Christos, întrucât i-a împărtășit pe oamenii lui Abraham cu pâine și vin. Jackson a studiat temeinic pictura maestrului venețian și a transpus diferențiat din punct de vedere tonal, cele două registre ale compoziției. În prim plan, episodul binecuvântării lui Abraham este redat cu multe detalii, în tonalități calde de ocru și umbra, în timp ce peisajul cu figuri și animale din fundal este caracterizat sumar, în monocromie. Stampa a fost dedicată doctorului John Read, om de știință și colecționar, prieten al lui Isaac Newton.

Sursa

Melchisedec binecuvântează pe Abraham

Data

1743 (?)

Autor

Jackson, John Baptist; (SC.); Jackson, John Baptist; (DEL.); da Ponte, Francesco zis Bassano (PX.); Jackson, John Baptist; (EX.)
Fișă: Maria Ordeanu

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2021 22:15Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2021 22:15343x500 (55 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații