Fișier:Medalion (Arheologie) 2106 06.03.2012 Tezaur F2D38AE4FF014B0AA0893AD7C33C8F4B.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Medalion_(Arheologie)_2106_06.03.2012_Tezaur_F2D38AE4FF014B0AA0893AD7C33C8F4B.jpg(259 × 500 pixeli, mărime fișier: 23 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Medalion din aur, compus din două emisfere, unite în partea inferioară cu mici balamale cu știft, iar în partea superioară cu un sistem de prindere alcătuit dintr-un anou pe care a fost sudată o plăcuță concav-trilobată pe avers și cu o sârmă de aur prinsă pe revers. Suprafețele exterioare ale medalionului au fost ornamentate prin matisare și gravare cu emailuri. Astfel aversul are în centru un păun cu coada desfăcută, redat cu email de culoare albastru, violet și verde, încadrat într-un peisaj mirific, cu nori, apă, și flori (patru trandafiri, plasați în colțul dreapta, jos). Păunul stă pe un piedestal, care are încastrate pe balustradă, șase mici diamante, fiecare fixate cu câte patru granule perlate de aur, iar piciorul reproduce motivul florii de crin. Acest motiv decorativ central este plasat într-o arcadă de fereastră, cu marginea decorată cu caneluri perlate, ce se regăsesc și pe piedestalul de mai sus, fereastră înconjurată de o ghirlandă flori de câmp, redată cu emailuri albastre și verzi. Reversul medalionului are aceeași arcadă, la interiorul căreia se află un buchet cu flori de câmp albastre, piedestalul sugerând aici o vază. La fel ca pe avers, arcada este înconjurată de aceeași ghirlandă de flori. Capacul ce constituie spatele piesei a fost greșit fixat de avers, motivul decorativ fiind înclinat spre stânga. La interiorul medalionului, pe ambele emisfere, apar gravate, pe vertical, elemente legate decaratajul piesei, o monogramă, o marcă de atelier sau de autor și cifre a căror semnificație ne scapă. Maniera de ornamentare a medalionului încadrează piesa în stilul Art Nouveau.

Sursa

Institutul Național al Patrimoniului - Cimec

Data

începutul sec. XX

Autor

Fișă: Dumitriu, Luminița

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 02:12Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 02:12259x500 (23 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații