Fișier:Maria cu Iisus Copil și Sfânta Ana (Artă plastică) 2506 20.01.2003 Tezaur DC43D7742DEA47CBA9E31D5EACBC30B6.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Tabloul reprezintă în prim plan pe Maria cu Iisus Copil la care privește cu duioșie Sfânta Ana (lateral stânga în penumbră). Cele trei personaje sunt reliefate prin culoarea caldă a tonalităților de roșu la rochia Mariei, și de ocru la chipul său gânditor, la cel surâzator al Pruncului, ca și la corpul acestuia (înfășurat în jurul bazinului și pe umărul drept cu un drapaj alb-gălbui), detașându-se cu fermitate pe fondul brun închis (aproape negru al lucrării). Interesant prin ornamentica sa este baticul amplu de pe umerii Mariei, zone de verde vibrat despărțite orizontal de linii îngroșate, fluide de brun roșcat.

Lucrarea prezintă de la intrarea sa în muzeu, ca operă de Correggio (Ä.K) un lung și controversat lanț de atribuiri; Murillo (1844), anonim italian (1893), anonim spaniol de bună calitate (Frimmel, 1894), Ribera (Lo Spagnoletto) - în Csaki din 1901, pictor florentin de Seicento (Biliverti) - atribuire din anii '60, Justus Sustermans (Theodor lonescu, 1964). Atribuirile din anii '60 și 1964 au fost operate de fostul șef al Galeriei de artă Brukenthal, Theodor lonescu, care în dialogul său cu istoricii de artă străini a obținut respectivele informații, optând pentru Justus Sustermans care ar fi realizat (după părerea sa) o replică liberă după un tablou cu subiect similar a lui Rafael (de care după opinia noastră este mult prea îndepărtat pentru a putea fi o replică fie ea și liberă). În anii '90 am reluat problema atribuirii lucrării "Maria cu Pruncul Isus și Sfânta Ana", apreciind că punerea în pagină, cu figura Anei în penumbră, cu roșul aprins al rochiei Mariei evocă mai degrabă un model nordic, (în spiritul operei lui Annibale Carraci "Batjocorirea lui Cristos" de la Galleria Nazionale di Bologna, și a replicii sale autografe din Pinacoteca Brukenthal), decât unul florentin, mai cu seamă pe cel al lui Rafael. În acest sens am solicitat opiniile unor cercetători italieni la Venezia (Cini, 1992), între care Alessandro Ballarin și Bernard Aikema, care s-au pronunțat cu certitudine în favoarea unui pictor nordic. Consultând bibliografia de specialitate am gasit analogii, mai cu seamă pentru imaginea Pruncului drăgălaș, surâzator, cu o alta din lucrarea lui Giulio Cesare Procaccini (Bologna, 1574 - Milano, 1625), "Logodna mistică a Sfintei Ecaterina" (Pinacoteca Brera), obținând chiar opinia favorabilă a unor istorici de artă europeni, în consecință am publicat tabloul nostru în catalogul expoziției din Japonia ("16 th -18 th Century European Paintings") ca fiind opera lui Procaccini, opinie cu care astazi nu mai pot fi de acord după ce am vazut mai multe opere ale artistului, în Italia, în muzee și colecții particulare (Molinari Pradelli). Recent (cu prilejul vizitei la Sibiu) colaboratorii noștri Laura Muti și Daniele de Sarno Prignano și-au exprimat opiniile privitoare la tablou, pictor spaniol (cu semnul întrebării) și respectiv categoric pictor nord lombard (categoric nu Sustermans pe care cei doi specialiști îl cunosc foarte bine).

În consecință până la obținerea de noi date tabloul "Maria cu Isus Copil și Sfânta Ana" este consemnat ca operă unui pictor anonim nord lombard de Seicento.

Expoziții: Hiratsuka, Mitsukoshi, Nara, Takamatsu, Ibaraki si Chiba, Japan, 22 April - 10 December 1995.

Sursa

Maria cu Iisus Copil și Sfânta Ana

Data

Cca. 1600

Autor

Proccacini, Giulio Cesare
Fișă: Tudoran-Ciungan, Maria Olimpia

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Domeniu public Această imagine se află în domeniul public deoarece drepturile de autor au expirat. Se aplică în Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană și în acele țări cu o limită a drepturilor de autor acoperind întreaga viață a autorului acesteia plus 70 de ani. DP//ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Maria_cu_Iisus_Copil_%C8%99i_Sf%C3%A2nta_Ana_(Art%C4%83_plastic%C4%83)_2506_20.01.2003_Tezaur_DC43D7742DEA47CBA9E31D5EACBC30B6.jpg

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2021 03:44Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2021 03:44367x500 (33 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații