Fișier:MARIA THERESIA (Artă plastică) 2477 20.05.2019 Tezaur 0A37B2ADB8D647FC982263E91CE3F021.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(2.240 × 3.630 pixeli, mărime fișier: 2,91 MB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Tânăra Regină este reprezentată bust, ușor întoarsă spre dreapta, purtând rochia de la ceremonia de încoronare ca „Rege” al Ungariei. Corsajul rochiei este bordat cu dantelă și este bogat decorat cu broderii, perle și pietre prețioase. Pe cap poartă o mică diademă, iar pe umeri o mantie de mătase. Portretul Mariei Theresia este înscris într-un medalion oval, înconjurat de figuri alegorice. Rama profilată a medalionului se sprijină pe un soclu, pe care se află coroana Ungariei, a Sfântului Rege Ștefan, coroana Boemiei și coroana arhiducală a Austriei. Sub Insignia Regalia este reprezentată stema istorică a Transilvaniei, adoptată din anul 1659. Soclul pe care se află portretul și inscripția de dedicație este gardat în stânga de o figură alegorică în costum „alla Turca”, ce arată cu mâna dreaptă spre coroana Ungariei a Sfântului Rege Ștefan, iar cu mâna stângă susține un stindard cu inscripția „DACIA FELIX”, aluzie la trecerea Transilvaniei de sub suzeranitatea Imperiului Otoman sub cea a Imperiului Habsburgic. Gestul acestei figuri alegorice îndreaptă privirea și spre cei doi putti situați în partea dreaptă a soclului. Unul dintre putti revarsă spre celălalt dintr-un corn al abundenței bogățiile Transilvaniei: spice de grâu, mere, pere, struguri și bani. În partea superioară, dintre faldurile unei draperii se înalță figura alegorică a „Faimei”, care suflă în trâmbiță, anunțând prin intermediul inscripției de pe flamură, izgonirea dușmanilor din Transilvania.

Nobilul secui Antál Mikes de Zabola a fost comanditarul acestei gravuri, dedicate Mariei Theresia, Regină a Ungariei și a Boemiei, precum și Principesă a Transilvaniei.

Sursa

MARIA THERESIA

Data

Mijlocul secolului al XVIII-lea

Autor

Schmitner, Franz Leopold; (SC.); Danne, Franz Anton; (DEL.)
Fișă: Maria Ordeanu

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 01:50Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 01:502.240x3.630 (2,91 MB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații