Fișier:Lampadar (Artă decorativă) 2272 05.04.2018 Fond D48BF59602E840BDA0E4A376D6BB1683.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(2.110 × 2.650 pixeli, mărime fișier: 463 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lampadar înalt din fier forjat, prezență insolită în marele salon folosit de doamna Maruca Cantacuzino-Enescu iubitorea unei lumini ambientale filtrate, după cum ne dezvăluie izvoarele vremii. Corpul de iluminat compus din două tronsoane, unul masiv inferior, de formă piramidală spre bază, se dezvoltă pe verticală dreptunghiular în secțiune, încununat de un coșuleț patrulater din care se ridică o tijă ce susține abajurul îmbrăcat în țesătură aurie peste care s-a suprapus o acoperitoare din mătase în colțuri, tivită cu mărgele din lemn. Masivitatea bazei este diminuată de numeroasele registre de forme geometrice decupate ce compun o dantelărie pe toată suprafața.

Corpurile de iluminat cunosc o adevărată metamorfoză la sfârșitul sec.XIX și începutul sec. XX., când ideea de intimitate devine tot mai importantă, se multiplică numărul lămpilor de masă și al lampadarelor din sticlă colorată, matisată sau cu abajurul din diferite materiale textile, hârtie cerată, pergament. Formula originală de față a fost probabil aleasă la cererea deținătorului.

Sursa

Lampadar

Data


Autor

necunoscut

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală1 octombrie 2021 01:03Miniatură pentru versiunea din 1 octombrie 2021 01:032.110x2.650 (463 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă