Fișier:Iie cu pumnași (Etnografie) 2609 22.07.2016 Fond B302203C82BF4EA183393F96CE99887A.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Iie_cu_pumnași_(Etnografie)_2609_22.07.2016_Fond_B302203C82BF4EA183393F96CE99887A.jpg(800 × 533 pixeli, mărime fișier: 222 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Cămașă încrețită, scurtă în talie. Croi larg compus din cinci foi (două față, spate, două mâneci), cinci clini (față, mâneci) și broască cu pavă pentagonală sub brațe. Gura în partea stângă cusută cu zig-zag negru și roșu. Se încheie prin legare cu șnur răsucit roșu și negru. Mânecile largi pornesc din umăr și se termină cu pumnași întorși cca 14 cm fiind confecționate dintr-o foaie și doi clini. Pieptul din două foi unite central cu cheiță neagră și bej. Decor amplasat la gât, peste umăr, de-a lungul mânecii, la încheietura mâinii și liniile de unire a părților cămășii. Interpretare geometrizantă. La gât: marginea superioară beată festonată cu bleumarin ”brânel”, brodată cu motive geometrice, linii în zig-zag suprapuse și policrome, cu roșu, alb, negru, muștar; pe încreț ciupag lat cu motive geometrice romboidal compuse: linie, punct, romb, cruce în X. La spate, peste încreț, cusută linie zig-zag cu negru și roșu. Peste umăr, încrețit, altiță formată din trei registre: un șir de ”colțișori” negrii cusuți mărunți, în urma acului; o bandă decorativă mai lată, pe fond negru cu motive geometrice: două linii oblice ce încadrează o cruce în X, redate cu roz în alternanță cu motivul crucii brodat policrom pe fond alb asemeni unui chenar; apoi un șir de ”brânel” și pe încreț motive geometrice: ”lânceț”. Al treilea șir coboară ușor spre spate până la pavă. Din altiță coboară pe mânecă două șire lungi de ”ajur”: una mai îngustă ”spărtură” realizată până la linia de întoarcere a pumnașilor și a doua mai lată, unește foaia mânecii cu clinul, coboară până la încheietură cu excepția a 14 cm (cât se întoarce pumnașul) când cheița cu dantelă este continuată cu cheiță simplă cu negru. Între ajururi, din altiță coboară și trei șire scurte până deasupra cotului cu motive florale stilizate ”floricele” cusute mărunt cu negru. Pe toată lungimea șirelor scurte pe lângă ajur cusătură în zig-zag cu negru. La încheietură mâneca este încrețită cu pumnași cusuți pe dos (pentru ca la întoarcere broderia să se vadă pe față); bentiță aplicată, fond negru cu chenare mici albe în care sunt brodate motive geometrice: cruce în X și pe încreț ”luncețul”. Liniile de unire a părților cămășii cu cheiță cu purecele; linie zig-zag și feston negru. Tivit la poale. Cromatică: alb (fond), negru, roșu, muștar, vernil, bej, bleumarin, maro, lila, roz.

Sursa

Iie cu pumnași

Data

a doua jumătate sec. XIX

Autor

Fișă: Găvan Elena

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală3 octombrie 2021 04:23Miniatură pentru versiunea din 3 octombrie 2021 04:23800x533 (222 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații