Fișier:Harta Marelui Principat al Transilvaniei (Artă plastică) 2135 09.03.2012 Fond D545C7E85AD146CF9E96E2EAFBF37717.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Harta prezintă Marele Principat al Transilvaniei, învecinat cu Ungaria la nord-vest, Moldova la est și Valahia la sud-est. Sunt menționate trecătorile din Munții Carpați, spre țările învecinate.

Pe hartă sunt marcate cursurile superioare ale râurilor Mureș și Olt, drumurile principale, orașele fortificate, târgurile, satele și bisericile Transilvaniei. Deși nu apar delimitările interioare ale provinciei, pe hartă sunt notate în partea de nord și vest comitatele administrate de nobilimea maghiară (Land Ungarn), în nord și sud-vest scaunele administrate de sași (Land Sachsen) și în sud-est Țara Bârsei (Burzen Land); în zona montană a Carpaților Meridionali sunt notate satele românești (Wallachische Dörffer); în nord și est se situează scaunele administrate de secui (Land Zeckler). Toponimia este redată în germană, maghiară, în versiunea română transcrisă fonetic, sau în latină, în cazul fostei capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana.

Harta nu are legendă, doar un cartuș decorativ, conținând titlul. Cartușul este surmontat de acvila cu aripile deschise și sabia ridicată, semnificând cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic. Sub titlu este inclusă stema Marelui Principat al Transilvaniei. Ghirlande împletite din laur și frunze de acant încadrează cartușul decorativ, ce conține și semnătura gravorului Ignaz Albrecht (cunoscut și sub numele Alberti).

În partea stângă, în partea inferioară se găsește scara miliară, exprimată în mile germane și poloneze, verste și mile turcești.

Harta Marelui Principat al Transilvaniei a fost realizată de cartograful vienez Franz Johann Joseph von Reilly, editorul unui ambițios proiect intitulat „Schauplatz der Fünf Theile der Welt”, ce conținea 830 de hărți, publicate între anii 1789-1806. Harta Principatului Transilvaniei, gravată de Ignaz Albrecht este harta cu numărul 7, inclusă de Franz Johann Joseph von Reilly în primul volum al Atlasului său, publicat în anul 1789.

Sursa

Harta Marelui Principat al Transilvaniei

Data

1789

Autor

Albrecht, Ignatz; (SC.); Reilly, Franz Johann Joseph von; (EX.)
Fișă: Maria Ordeanu

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2021 23:20Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2021 23:20682x500 (165 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații