Fișier:Halebardă central-europeană (Istorie) 2516 05.10.2012 Fond B0D5C532CB5C4B0E9498607008251610.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Halebardă_central-europeană_(Istorie)_2516_05.10.2012_Fond_B0D5C532CB5C4B0E9498607008251610.jpg(172 × 500 pixeli, mărime fișier: 9 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Halebarda din oțel cu suliță alungită și secure stilizată de formă concavă este tipică fazei târzii, de la începutul secolului al XVIII-lea. Sulița halebardei din oțel este alungită, subțiată spre vârf și terminată cu un vârf ascuțit din patru muchii. Secțiunea suliței este de formă romboidală. Cărligul din oțel este lat și îndoit spre muchia hampei fiind ascuțit atât la partea superioară cât și la cea inferioară; cărligul prezintă la partea superioară, spre suliță, o adâncitură concavă, element decorativ care se continuă la partea inferioară prin prezența unui element convex paralel. Pe mijlocul cărligului sunt traforate trei orificii circulare dispuse în formă de triunghi. Securea din oțet, stilizată, cu tăișul concav este terminată la cele două extremități exterioare cu două vârfuri ascuțite. Securea este la rândul ei traforată în partea superioară, în centru și în zona inferioară cu grupaje de câte trei orificii circulare, dispuse sub forma unor triunghiuri. Tăișul securei este ascuțit pe ambele fețe. La partea superioară, securea prezintă o crăpătură diagonală, de aproximativ un cm pe ambele fețe. La partea inferioară, halebarda prezintă două brațe masive pentru fixarea pe hampă, subțiate ulterior și alungite pe mai mult de o treime din lungimea hampei. La partea superioară a celor două brațe, hampa este fixată cu două nituri ce prezintă câte o garnitură stilizată din alamă de forma unei flori cu patru petale, pe fiecare parte (în total patru garnituri). Sub cele două nituri cu garnituri decorative există un inel metalic patrulater de întărire a brațelor pe hampă. Brațele alungite se continuă pe hampă, fiind fixate cu cinci nituri având capetele de formă semisferică. Hampa din lemn cu secțiune patrulateră, este o improvizație ulterioară.

Sursa

halebardă central-europeană

Data

sfărșitul secolului al XVII-lea / prima jumătate a secolului al XVIII-lea

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală9 octombrie 2021 01:02Miniatură pentru versiunea din 9 octombrie 2021 01:02172x500 (9 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații