Fișier:Figurină antropomorfă (Arheologie) 2248 16.04.2008 Tezaur 420364C736B04FFD90C6BC50FBC28D45.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Figurină_antropomorfă_(Arheologie)_2248_16.04.2008_Tezaur_420364C736B04FFD90C6BC50FBC28D45.jpg(236 × 500 pixeli, mărime fișier: 13 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Grupul statuetelor de dimensiuni mijlocii. Păstrată relativ bine, dar s-a desprins în două părți, pe lungime, până în zona umărului drept. Prin desprindere s-a deteriorat zona ombilicului, astfel că nu se mai poate decât bănui prezența sa. O mică deteriorare există și în zona umărului drept. Se pare, deci, că statuetele erau modelate din două părți, care apoi se lipeau, în stare încă umedă. Această desprindere a permis să se înțeleagă modul de modelare a statuetelor. Acestea aveau un miez dens, în pastă amestec masiv de cioburi pisate și, foarte rar, posibile materiale vegetale. Se pare că această primă formă a statuetei era arsă, după unirea celor două părți. Ulterior, „miezul” a fost acoperit cu un înveliș de lut fin (gros de circa 1,5 mm), bine netezit, urmând a doua ardere a statuetei. Se pare că angoba se aplica ulterior, crudă, prin înmuiere într-o soluție de lut colorat. Așa se explică ștergerea ei în cele mai multe cazuri. Probabil că rolul acestei „băi” era de a imprima statuetei o culoare roșietică; aceasta simboliza, desigur, viața, deci în concordanță cu rolul acestor statuete de a reprezenta zeița născătoare de viață. Imaginea generală a statuetei sugerează zveltețe. Picioarele sunt tratate după canonul obișnuit, cu capătul rotunjit. Labele sunt marcate prin crestături prelungi. Zona inghinală este marcată prin două unghiuri paralele incizate. Trunchiul delimitat prin umeri, ușor lăsați în jos. Părțile laterale sunt ascuțite, marcând brațele lipite de corp; sânii nu sunt redați. Pe piept sunt câteva linii incizate, care ajung până la gât. Capul este în continuarea gâtului, cu trăsăturile faciale bine marcate. Nasul este în formă de creastă alungită, având la bază crestătura gurii, ceea ce îi dă alura unui cioc de pasăre. În orbitele slab marcate se adâncesc ochii de formă rotundă, ceea ce accentuează impresia de imagine avimorfă. Creștetul teșit, cu rotunjire spre partea din spate a capului.

Sursa

figurină antropomorfă

Data

cca. 4700 a. Chr.

Autor

Fișă: Tencariu, Felix-Adrian

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2021 00:35Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2021 00:35236x500 (13 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă