Fișier:Figurină antropomorfă (Arheologie) 2248 16.04.2008 Tezaur 17DA3F2B2E9B42DD949EBB69E913DEA2.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Figurină_antropomorfă_(Arheologie)_2248_16.04.2008_Tezaur_17DA3F2B2E9B42DD949EBB69E913DEA2.jpg(263 × 500 pixeli, mărime fișier: 16 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Face parte din grupul celor foarte mari, cu sânii redați, precum și din categoria celor cu triunghiul inghinal umplut cu puncte. Stare de conservare perfectă. Spre deosebire de celelalte statuete, aceasta n-a mai fost acoperită cu o peliculă de lut fin, ci angobată cu roșu direct peste pastă. Slab netezită, astfel că apar la suprafață numeroase cioburi pisate, dându-i un aspect zgrunțuros.

Picioarele, delimitate printr-o linie incizată (atât în față, cât și în spate), se termină cu o bază dreaptă, rotunjită, ușor scobită. Labele picioarelor sunt redate prin câte o impresiune alungită. Pe șoldul stâng există o amprentă de pleavă. Triunghiul inghinal, cu baza neunită cu celelalte două linii, are un șir de opt puncte (trei în dreapta impresiunii centrale și patru în stânga). Ombilicul redat printr-o impresiune rotundă, pe un pântec plat. Trunchiul este bine delimitat prin proeminențele laterale ale umerilor, dar brațele par să nu mai fie redate pe lângă corp. Spatele plat. Sânii bine marcați, prin două mici pastile de lut, relativ conice. Sub sâni, până la pântec, sunt incizate câteva liniuțe foarte subțiri. Trăsăturile faciale sunt redate la capătul gâtului, fără să se facă o diferențiere plastică a capului. Nasul foarte proeminent și ascuțit (în formă de creastă); sub el pare să fi existat o incizie foarte fină, care ar reda gura. Ochii (fără orbite) sunt redați prin două împunsături laterale, rotunde. Spatele și creștetul capului perfect plate. Pe partea laterală dreapta a capului, apare o încercare neclară de modelare (dacă nu cumva este o eroare de modelaj, ar putea fi vorba, eventual, de o podoabă, redată parțial în relief).

Sursa

figurină antropomorfă

Data

cca. 4700 a. Chr.

Autor

Fișă: Tencariu, Felix-Adrian

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 06:49Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 06:49263x500 (16 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă