Fișier:Ferecătură medievală cu caboșoane; evanghelie (Istorie) 2953 20.09.2019 Tezaur 66b79eb7fac04cff8d4aae09e209d9d1.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(1.160 × 1.716 pixeli, mărime fișier: 1,68 MB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Legătură originală din lemn acoperit cu două plăci din argint aurit și caboșoane din cristal de rocă, fixate într-o montură a ferecăturii. Plăcile ferecăturii sunt legate între ele prin inele cu granulații montate pe verigi metalice. Ferecătura a împodobit inițial un manuscris din epoca lui Ștefan cel Mare, despre care nu știm în prezent nimic, datorită faptului că manuscrisul a fost deposedat de legătura prețioasă. Ferecătura prezintă elemente decorate și gravate în relief, cu scene religioase și inscripții tematice, amplasate în frontispiciu. Pe coperta anterioară a ferecăturii se întâlnește scena Învierii, sub ipostaza „Pogorârea lui Isus la Iad“ sau „Anastasis“, după tradiția bizantină, iar pe coperta posterioară se află scena „Adormirea Maicii Domnului“. Ambele scene religioase sunt încadrate de motive florale, cu un plus pentru coperta posterioară, care este decorată cu patru caboșoane din cristal de rocă. Ferecătura se aseamănă cu cea din 1487 de la Humor și cu cea din 1507, ultimele două păstrându-se în muzeul mănăstirii Putna.

A făcut parte din inventarul tezaurului României care a plecat în Rusia țaristă în anul 1917, împreună cu alte valori ale patrimoniului național.

În prezent, ferecătura acoperă o evanghelie tipărită la Veneția în anul 1799. Este tipărită în limba greacă, și are un total de 155 de file. Cartea de cult conține frontispicii, litere miniate, viniete, gravuri, elemente de decor. Termenul de evanghelie se traduce din greacă prin sintagma „vestea cea bună“ (a venirii în lume a lui Mesia-Hristos). Există și o accepțiune cu sens general care se referă la faptele și învățăturile lui Isus Hristos. Evanghelia nu trebuie confundată cu Tetraevanghelul, chiar dacă textele sunt aceleași. În cazul evangheliei, conținutul religios este grupat diferit, criteriile fiind enunțate după orânduirea Evangheliilor, după duminicile și sărbătorile de peste an, iar ordinea este conformă cu Evangheliea după Ioan, după Matei, după Luca și după Marcu. În subsolul Paginii de titlu se află o însemnare, de redacție greacă, din anul 1809. Pe coperta anterioară, deasupra scenei Învierii, se găsește inscripția slavonă referitoare la Înviere, iar pe coperta posterioară este o altă inscripție slavonă, situată deasupra scenei Adormirii Maicii Domnului, care face referire la scena omonimă. Lipsă o închizătoare la ferecătură, aceasta necesitând o curățare de către un restautator expert. Blocul cărții este unitar. Paginația este străpunsă, mai ales la începutul cărții. Ultimele file sunt arse în locuri mici de lumânare. Pagini pătate și îngălbenite.

Sursa

Ferecătură medievală cu caboșoane; evanghelie

Data

sfârșitul secolului al XV-lea

Autor

Fișă: Lazăr, Ginel

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală13 octombrie 2021 00:44Miniatură pentru versiunea din 13 octombrie 2021 00:441.160x1.716 (1,68 MB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă