Fișier:Disc (Știință și tehnică) 2070 08.02.2018 Fond EDC8DE555BF74DC6B5EA294F331C4F13.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(1.008 × 1.002 pixeli, mărime fișier: 551 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Discul conține înregistrarea liedului: LOISELIER. BONJOUR AMIS! din opereta "Vănzătorul de păsări" (The bird seller/Der Vogelhndler), compozitor: Carll Zeller.

Melodia este înregistrată prin operația de perforare. Fiecare perforație reprezintă o notă a partiturii muzicale. În procesul de fabricație, metalul rezultat în urma perforării este întors pe partea interioară a discului sub forma unei proeminențe, care seamănă cu litera P atunci când este văzută oblic. Pentru funcționare, discul metalic este montat în poziție verticală pe un ax central, în automatul mecanic denumit simfonion, la care este posibilă operațiunea de schimbare a discului. În momentul rotirii discului, proeminențele metalice agață lamele metalice ale unui pieptene dublu, lamele acordate pe notele muzicale. Piptenele metalic conține 192 de lamele și este fixat pe un cadru metalic în cutia aparatului. Discul este susținut în poziție verticală cu ajutorul unui braț metalic, mobil, prins într-o clemă și este dirijat în mișcarea de rotație prin intermediul orificiilor practicate pe marginea acestuia. Discul este păstrat în discoteca automatului muzical, denumit simfonion.

Sursa

Institutul Național al Patrimoniului - Cimec

Data


Autor

Symphonion Musikwerke AG
Fișă: Cristofor Teodora-Camelia

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală12 octombrie 2021 07:30Miniatură pentru versiunea din 12 octombrie 2021 07:301.008x1.002 (551 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații