Fișier:Crucea-monument Domașnea.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(990 × 655 pixeli, mărime fișier: 66 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Crucea-monument este amplasată la intrarea în Comuna Domașnea. Acest Monument al apărătorilor Ortodoxiei în Banat în perioada comunistă, a fost sfințit la 25 octombrie 2017, de către Preasfințitul Părinte Lucian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

”Această Cruce-monument s-a ridicat tocmai aici, pe această înălțime binecuvântată, la cca. 540 de metri altitudine, între cele două localități reprezentative ale Țării Banatului, Domașnea și Teregova, la Poarta Orientală, pe drumul roman și lângă drumul european, ce leagă Dierna de Tibiscum sau Orșova de Caransebeș.

S-a ridicat această Cruce-monument în memoria tuturor eroilor și martirilor neamului românesc, care au căzut pentru libertatea, identitatea și demnitatea noastră, în toate locurile și în toate timpurile, și o inaugurăm de Ziua Armatei Române, 25 octombrie și în ajunul sărbătorii unui sfânt militar, ofițer din armata română, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. S-a binecuvântat acest monument aici, la Poarta Orientală în Anul comemorativ, închinat de Biserica noastră Patriarhului Justinian Marina și tuturor apărătorilor și mărturisitorilor Ortodoxiei în Patriarhia Română, ca să-i cinstim și pe cei care au rezistat cu demnitate și verticalitate în timpul regimului comunist. Rezistența anticomunistă din Munții Banatului și-a avut centrul de acțiune pe aceste plaiuri mărturisitoare ale luptătorilor credincioși pentru țară și Biserica strămoșească. Într-adevăr, în Munții Banatului s-au retras după instaurarea regimului comunist foarte mulți intelectuali, preoți, juriști, profesori și ingineri. Ei au dorit să-și păstreze identitatea, să rămână credincioși ortodocși până la moarte, iar țara noastră să nu fie cuprinsă de "fiara roșie",care a pus stăpânire pe tot estul Europei. De aceea am ales acest loc și această zi: acest loc, pentru că ne aflăm între cele două localități atât de importante în tot ceea ce a însemnat lupta pentru apărarea Ortodoxiei în timpul regimului comunist și pentru apărarea țării de tot ceea ce înseamnă ocupație străină și ne referim în mod special la ocupația sovietică, bolșevică. S-a ales această zi de 25 octombrie, pentru că cei care și-au dat viața pentru ca România să fie liberă și Biserica noastră Ortodoxă să fie demnă și în timpul regimului comunist, sunt eroi și martiri ai țării noastre.”, a spus PS Lucian la sfințirea Crucii.

Crucea-monument de la Domașnea reprezintă un deziderat împlinit al Episcopiei Caransebeșului și al credincioșilor de realizare a unui monument creștin închinat partizanilor bănățeni care, prin credință statornică, determinare și verticalitate spiritual-morală, au luptat, pentru Banat și pentru România, împotriva nedreptăților regimului comunist.

Sursa

Creație proprie

Data

2017-10-25

Autor

Romanu Claudiu

Permisiune


Licențiere[modificare | modificare sursă]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
Licență Creative Commons
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Distribuire-în-condiții-identice 3.0 România (CC-BY-SA-3.0-RO).
Creative Commons AtribuireCreative Commons Distribuire în condiții identice

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală17 aprilie 2018 02:21Miniatură pentru versiunea din 17 aprilie 2018 02:21990x655 (66 KB)Romanu.claudiu (discuție | contribuții)User created page with UploadWizard

Următoarele pagini conțin această imagine:

Informații