Fișier:Cristelnița în care a fost botezat principele Carol (Istorie) 2679 11.06.2003 Tezaur E80414E0362A49C5B27F528C8BC694D0.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Cristelnița are forma unui pocal mare, adânc, cu picior înalt, fiind realizată din metal comun. Pe suprafața cupei, anterior, se distinge într-un medalion, scena botezului. Aceasta reproduce chipul lui Isus, care ține în mână un copil deasupra unei cristelnițe, ceea ce sugerează actul botezului. În fața lui se află Masa Sfântă, pe care sunt așezate Evanghelia și o cruce. Apar de asemenea două lumânări, de o parte și de alta a mesei, iar deasupra acestora apare porumbelul, încadrat într-un soare (simbolul Sfintei Treimi).

În interiorul medalionului, deasupra scenei propriu zise a botezului se află inscripția: "BOTEDAT IN ISUS XRISTOS", cu litere incizate, iar dedesubt apare numele principelui "CAROL". Medalionul este dispus în partea de mijloc a cupei continuându-se cu o bandă circulară cu motive florale incizate.

Pe suprafața cupei apare o ornamentație care poate sugera apa, dar este posibil ca motivele respective să semnifice ochiul, semn al religiei creștine. Lateral, cupa prezintă două mânere.

Piciorul cristelniței prezintă o serie de inscripții, al căror conținut are o mare importanță istorică. Un prim registru conține cinci rânduri, încadrate de motive vegetale gravate, cu următorul text: "PRINȚUL CAROL NĂSCUT LA 3 OCTOMBRIE/A FOST BOTEZAT LA 17 OCTOMBRIE ACELAȘI AN DE I.P.S.S. GHINADIE MITROPOLITUL UNGROVLAHIEI EXARCH AL PLAIURILOR/PRIMAT AL ROMÂNIEI ȘI PREȘEDINTE AL SFÂNTULUI SINOD/NAȘA FIIND A.S. IMPERIALĂ MARIA DUCESA DE COBURG GOTHA".

Al doilea registru cuprinde doar trei rânduri: “ACEST BAPTISERIU S’A DĂRUIT LA BOTEZ/DE CĂTRE I.P.S.S. MITROPOLITUL PRIMAT GHENADE/FAMILIEI REGALE".

La baza acestor inscripții sunt incizate trei benzi, prima și ultima simple, iar cea de-a doua prezintă motive florale, deosebite de cele existente pe suprafața cupei. Numele participanților la botez sunt de asemenea menționate, fiind incizate sub cea de-a treia bandă: "M.M.L.L. REGELE ȘI REGINA, A.A.L.L.R.R. PRINCIPELE ȘI PRINCIPESA DE HOHENZOLERN ȘI MAREA DUCESĂ XENIA DE RUSIA".

Sursa

Cristelnița în care a fost botezat principele Carol

Data

1893

Autor

Fișă: Verzea, Mihaela Cristina

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2021 23:00Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2021 23:00332x500 (29 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații