Fișier:Coroana reginei Maria a României (Istorie) 2511 28.01.2003 Tezaur 3642E947BEB24C9690CF6BCC74C7B964.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Coroana_reginei_Maria_a_României_(Istorie)_2511_28.01.2003_Tezaur_3642E947BEB24C9690CF6BCC74C7B964.jpg(305 × 500 pixeli, mărime fișier: 30 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Coroana are la bază un cerc lat din aur, ornamentat în partea inferioară cu un rând de boabe de grâu în relief. În registrul de deasupra se află un decor vegetal răsucit, având câte un turcoaz, alternând cu două smaralde caboșon. Din acest decor se desprind, arcuiți spre exterior, opt fleuroni, dintre care patru mari și patru mijlocii, alternând cu alți opt fleuroni, mici, treflați, dispuși la înălțimi diferite. Astfel, cei opt fleuroni mici, plasați la înălțime mai mică, au câte trei petale rotunde și egale, având fiecare petală câte un opal caboșon și un ametist romboidal la bază. Mai sus sunt patru fleuroni cu câte trei petale ușor alungite, decorate cu trei opale caboșon, dintre care cel din mijloc este mai mare. Acești fleuroni alternează cu alți patru, ușor mai înalți, având câte un rubin caboșon în petala centrală, câte un opal în celelalte două petale, iar la bază, câte un turcoaz mare, oval, caboșon. Din spatele fleuronilor pleacă opt brațe late, din aur, decorate cu motive vegetale, alternând cu motive geometrice, ușor supraînălțate la partea anterioară și coborâte spre centru. În punctul în care se unesc se află un glob suprapus de o cruce gamată, ambele din aur. Lateral, de o parte și de alta a cercului de bază, în dreptul urechilor este prins, prin două verigi din aur, câte un pandantiv circular. Pandantivul este compus dintr-o ramă din aur, în care se înscrie un romb, încadrat de motive vegetale traforate, pe care sunt aplicate patru opale și opt smaralde caboșon. Pe unul dintre romburi este reliefată, în aur, stema României, pe celălalt stema Casei de Edinburgh. De pandantiv sunt prinse cu câte un mic anou trei lănțișoare din aur cu verigile în formă de boabe de grâu. Lănțișoarele se prind de anouri cu câte un opal caboșon în montură circulară. Alte trei opale sunt montate la mijlocul fiecărui lanț. La capetele lanțurilor se află câte o cruce gamată, din aur, înscrisă într-un cerc. Lanțul din mijloc este mai lung. Coroana are în interior o căptușeală din catifea roșie.

A fost purtată la Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922, de către Regina Maria. Desenul coroanei a fost realizat de pictorul Curții Regale, Costin Petrescu.

Sursa

Coroana reginei Maria a României

Data

Septembrie 1922

Autor

Fișă: Tomescu, Dorina

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 10:25Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 10:25305x500 (30 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații