Fișier:Coif greco-iliric (Arheologie) 2247 04.05.2012 Tezaur EAEB9F49B7944B559ED94CA7757C1D38.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Coif_greco-iliric_(Arheologie)_2247_04.05.2012_Tezaur_EAEB9F49B7944B559ED94CA7757C1D38.jpg(321 × 500 pixeli, mărime fișier: 19 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Realizat dintr-o singură bucată de tablă din bronz, groasă de 2 - 3 mm, prin ciocănire la cald. Calota coifului este ranforsată de două nervuri cu secțiune triunghiulară, puternic reliefate. Deschiderea frontală este de formă trapezoidală, conturată de cele două obrăzare oblice, care sunt separate de apărătoarea de ceafă printr-o tăietură triunghiulară. Cele două nervuri sunt ornamentate cu câte o linie incizată spre exterior, iar între ele, central, longitudinal pe calotă, sunt incizate trei linii subțiri. Apărătoarea de ceafă este dispusă în unghi drept față de calotă. Spre extremitățile celor două obrăzare se află câte o mică perforație, pentru prinderea curelușei de la bărbie. Pe frunte, între cele două nervuri, este fixat un nit cu capul în formă de calotă, căruia îi corespund, spre ceafa coifului, două perforații pentru prinderea unei verigi, care lipsește. Marginea coifului, în întregimea sa, este ornamentată și delimitată prin două nervuri subțiri paralele, între care s-a realizat din nituri succesive un ornament în formă de perlatură. Deasupra tăieturii în unghi ascuțit ce separă obrăzarul stâng de apărătoarea de ceafă se află un ornament în formă de rozetă, cu șase petale, realizat dintr-un metal alb, aplicat ulterior. Pe obrăzarul stâng se disting silueta unui cal și cea a unui călăreț (?), realizate prin aplicarea ulterioară pe foaia de bronz de metal alb. În partea stângă, deasupra unghiului drept al vizierei, se află un ornament nedeslușit (călăreț ?), realizat în aceeași tehnică. Sub butonul frontal este aplicat un ornament din metal alb, din care se distinge bine o nervură șerpuitoare, incizată cu linii scurte paralele.

Sursa

coif greco-iliric

Data

1/2 sec. VI - sec. IV a.Chr.

Autor

Fișă: Cedică, Valentin

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală30 septembrie 2021 03:56Miniatură pentru versiunea din 30 septembrie 2021 03:56321x500 (19 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații