Fișier:Cnemidă (Arheologie) 2707 29.10.2015 Tezaur 58FCBC0FA60A4DC4B052023E7F3839EE.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cnemidă_(Arheologie)_2707_29.10.2015_Tezaur_58FCBC0FA60A4DC4B052023E7F3839EE.jpg(219 × 500 pixeli, mărime fișier: 25 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Cnemidă din bronz aurit, probabil de cavalerie, decorată prin embossare. Decorul este împărțit în trei registre. În primul registru, de sus, sunt reprezentate două figuri umane, din profil, afrontate. În cel de-al doilea registru, mai mare decât precedentul, sunt reprezentanți doi delfini, de asemenea afrontați. În fine, în cel de-al treilea registru se află reprezentată Lupa Capitolina cu gemenii Romulus și Remus. Registrele sunt despărțite de la stânga la dreapta de câte un brâu cu crestături realizat prin batere iar longitudinal de o adâncitură realizată tot prin batere, dar din sens invers, care desparte registrele pe toată lungimea piesei. Delfinii și capetele afrontate sunt simboluri funerare legate de călătoria spre viața de apoi iar Lupa Capitolina este un simbol al cultului Romei. Motivele decorative religioase sunt des întâlnite atât pe cnemide asemănătoare cât și pe alte piese de echipament militar roman (scuturi, falere, coifuri și obrăzare etc.). Unele elemente de echipament militar sunt decorate cu simboluri ale unităților militare, în speță legiuni, astfel Lupa Capitolina cu gemenii apare și pe alte artefacte ca simbol al legio II Italica, dar aici nu poate fi cazul, trupa respectivă nefiind atestată în provinciile de la Dunărea de Jos. Cnemida are câte trei perforații, cu diametrul de 0,40 cm, dispuse la intervale regulate, de câte 12,50 cm, pe marginile longitudinale folosite pentru prinderea cu nit a unor agățători din bronz prin care ulterior se petreceau șiretele din piele pentru prinderea de picior. O cnemidă descoperită la Fort Louis (Germania Superior) mai păstrează pe una dintre agățători un lanț subțire cu care se prindea de picior. Cnemida de la Giulești mai păstrează la două dintre orificii niturită agățătoarea din tablă de bronz. În partea sa superioară cnemida este evazată, fiind astfel mai ușor de purtat.

Sursa

cnemidă

Data

Secolul II-III p. Ch.

Autor

Fișă: Rațiu, Alexandru-Mircea

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 21:07Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 21:07219x500 (25 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații