Fișier:Castron cu protomă (Arheologie) 2262 19.04.2008 Tezaur AF76AA2F27F2434FBBDCD3811A9AB2D1.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Castron_cu_protomă_(Arheologie)_2262_19.04.2008_Tezaur_AF76AA2F27F2434FBBDCD3811A9AB2D1.jpg(720 × 450 pixeli, mărime fișier: 56 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Vasul a fost confecționat dintr-o pastă semifină de culoare roșie-gălbuie, cu amestec de cioburi pisate în compoziție; angobă de culoare alb/bej. Pe umărul vasului este aplicată o protomă reprezentând gâtul și capul cu coarne al unui bovideu. Castronul este pictat atât în interior cât și la exterior (motivele decorative sunt rezervate din angobă, bordate cu negru, iar interspațiul este decorat cu linii roșii).

Exteriorul conține două registre decorative: buza, până la gât constă într-un decor în tablă de șah (mici dreptunghiuri/pătrate de culoare alburie, bordate cu negru, pe fond roșu); al doilea registru, care merge până aproape de baza vasului constă în spirale fugătoare, de culoare alburie, bordate cu negru. În partea de jos, din loc în loc, apar mai multe alveole mici, care completează alveola/perla dublă în care este integrată protoma. Interspațiul dintre spirale este decorat cu roșu liniar. Acest motiv cu spirale apare și în interiorul vasului.

Protoma, modelată o dată cu recipientul și realizată în manieră schematică, reprezintă cea mai frumoasă piesă de acest tip în arealul cucutenian. Este de tipul aplatizat orizontal, iar capul lateral. Partea inferioară a protomei este ușor convexă pentru a reda botul bovideului, în timp ce partea superioară este concavă deasupra capului și la rădăcina coarnelor pentru a pune în valoare marginile carenate ale fețelor laterale ale bovideului și pentru a sublinia fruntea. Fețele laterale aplatizate vertical și unite în unghi determină carena fronto-nazală. Fețele laterale sunt alungite de-a lungul frontalului și la baza coarnelor scurte, groase și rotunjite, curbate înainte și în sus. Botul este expresiv, fosele nazale sunt realizate prin două mici găruri, iar botul este sugerat de o linie incizată orizontală. Ochii sunt redați prin două alveole, ușor ovale, bordate cu negru, care probabil au fost pictate. Pictura tricromă a protomei reprezintă o prelungire a celei de pe fața exterioară a vasului și este formată din motive anexe ale decorului spiralier, adaptat ca un decor propriu. Alveola dublă în care este plasată protoma are un capăt ascuțit ce se încheie exact deasupra capului acesteia. O linie orizontală neagră, cu grupe de câte două-patru linii verticale (dreapta, un grup de două linii, trei grupe de trei linii verticale; stânga un grup de două linii, două grupe de trei linii și un grup de patru linii), apare pe bot sub ochii protomei și apoi continuă pe coarne, marcând o altă alveolă/perlă foliacee, aflată sub gâtul bovideului, care încheie simetria decorului.

Sursa

castron cu protomă

Data

Mileniul V a.Chr.

Autor

Fișă: Lazarovici, Cornelia-Magda

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2021 09:54Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2021 09:54720x450 (56 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații