Fișier:Călimară (Artă decorativă) 2608 16.10.2008 Fond F2B0CF2B068B4B4B8EED6E55D11512F2.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Călimară_(Artă_decorativă)_2608_16.10.2008_Fond_F2B0CF2B068B4B4B8EED6E55D11512F2.jpg(719 × 409 pixeli, mărime fișier: 16 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Obiectul reprezintă o călimară de brâu, cu un recipient pentru cerneală (cu capac, prins în patru puncte la balama și cu un mic dispozitiv pentru a-l ține închis. Prezintă atașate elemente decorative din bronz reprezentând motivul frunzei de acant stilizată) și un tub pentru pene sau mai târziu pentru toc (cu capac, mâner cu orificiu, turnat separat și abia apoi atașat capacului prin înșurubare și lipire cu metal cenușiu; cu balama atașată ulterior capacului și tubului; cu tubul turnat din două părți lipite între ele cu bronz - retușat, apoi șlefuit și gravat pentru obținerea decorației laterale), realizat din bronz turnat, șlefuit și gravat (cu dăltiță și ac). Prezintă o decorație simplă, de influență orientală, atât pe recipientul aproape dreptunghiular, bombat la mijloc și colțurile rotunjite, cât și pe tubul obiectului, cu motive vegetale (frunze de acant și palmete pentru flori de mac la capătul tubului). Pe partea de care este atașat (prin lipire cu metal cenușiu) recipientul pentru cerneală se află un spațiu, încadrat de petale de albăstrele, pentru o eventuală inscripție. Pe părțile laterale ale tubului sunt 3 rânduri decorate (cele marginale cu motivul stilizat al frunzelor de acant). Rândul median, care prezintă o decorație cadrilată în zona inferioară și superioară (terminată cu câte o frunză de palmetă) este inegală. Astfel pe o latură decorația are 7,2 cm jos și 5,7 cm sus, iar pe cealaltă latură 6,6 cm jos și 5,9 cm sus. Decorația recipientului și cea a tubului a fost realizată de meșteri diferiți, mărturie fiind stilurile diferite (ușor) de redare a motivelor vegetale și finețea liniei. Datorită uzurii și ruginei bolțul balamalei de la capacul tubului pentru pene este rupt pe o parte.

Sursa

călimară

Data

înc. sec. XIX

Autor

Fișă: Neacșu, Maria Claudia

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2021 16:45Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2021 16:45719x409 (16 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații