Fișier:Brățară (Arheologie) 2582 16.10.2007 Tezaur 589351BE5A344D75A9FDA4278BAA5FEB.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Brățară_(Arheologie)_2582_16.10.2007_Tezaur_589351BE5A344D75A9FDA4278BAA5FEB.jpg(568 × 500 pixeli, mărime fișier: 51 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Brățara plurispiralică (6 spirale și trei sferturi) din metal galben, cu cele două extremități aplatizate. Capetele tijei au fost mai intâi aplatizate, iar apoi acea porțiune a fost împărțită în trei câmpuri distincte. Cel de la extremitate imită într-o formă schematizată un cap de șarpe, apoi urmează o porțiune mai lată, relativ orizontală, decorată cu mai multe linii incizate în formă de brăduț. Părțile laterale ale acestei porțiuni sunt ușor supraînălțate și, la rândul lor, decorate cu scurte linii incizate, dispuse în formă de spinare de pește. Cea mai lungă porțiune este decorată cu șapte palmete, imprimate prin ștanțare care sunt la rândul lor flancate de brâuri supraînălțate, decorate cu linii fine incizate. Porțiunea aplatizată și tija, rotundă în secțiune, sunt unite de incizii rotunjite care marchează conturul tijei în porțiunea vizibilă, din față și lateral. Se observă trei linii duble inicizate între care se află două câmpuri mai înalte cu o mică creastă centrală. Partea dinspre tija netedă este decorată cu o linie în zig-zag, incizată. Locul de întâlnire a liniei frânte este marcat prin mici puncte obținute cu ajutorul unui instrument ascuțit. Partea decorată, cu toate cele trei porțiuni ale sale, are o lungime totală de 24 cm. Numărul total de palmete cu care este decorată brățara este de câte șapte la fiecare din cele două capete. Felul în care ele sunt marcate nu este însă identic. Astfel, la unul din capete avem primele șase palmete realizate cu aceeași ștanță, lungă de 1,8 cm. Urmează apoi a șaptea palmetă, realizată cu o ștanță având 1,6 cm. După ștanțare porțiunea nu a mai fost cizelată. La unul diin capete, în locul unde prima palmetă se unește cu coama, sunt aplicate, prin ciocănire cu un poanson minuscul de dimensiunile unui ac, două marcaje sub forma unor arcade în genul pavilionului unei urechi umane. Decorarea porțiunii cu palmete a fost obținută prin aplicarea unor lovituri puternice cu ștanțe ce aveau imprimat decorul prin negativ.

Sursa

brățară

Data

Secolul I a.Ch.

Autor

Fișă: Trohani, George

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală30 septembrie 2021 18:27Miniatură pentru versiunea din 30 septembrie 2021 18:27568x500 (51 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă