Fișier:Askos (Arheologie) 2031 26.01.2015 Tezaur 7c6d64e8814444c0b8d759ab4f1d0a3f.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(1.744 × 1.063 pixeli, mărime fișier: 733 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Vas-askos, cu gură ovală, oblică, margine îngroșată, gât scurt și corpul format din două „etaje”. O toartă în bandă care se continuă cu o tortiță inelară unește limita dintre etaje și gât. Decor incizat ce constă din cercuri concentrice pe corp și linii drepte și frânte pe toartă; două nervuri marchează limitele dintre „etaje” și gât. Vasul, în urma arderii reducătoare, a căpătat culoarea cenușie. Vas-askos cu corpul divizat în trei compartimente, cel dinspre fund fiind semisferic, cel intermediar tronconic (peretele opus toartei fiind perforat convex, deschiderea ovală). Gura este ovală, oblică, cu buza de jos triunghiulară, răsfrântă. Toarta lată se continuă cu a doua miniaturizată. Decorul este incizat. Data Descoperirii:1927.

În punctul Cetățuie, o înălțime de pe malul stâng al Siretului, a fost cercetată o așezare din epoca bronzului și din a doua epocă a fierului. În depunerea din epoca bronzului a fost descoperit și un vas-askos. În cuprinsul așezării au fost cercetate și câteva morminte de inhumație cu defuncții depuși în poziție chircită. În 1928, la poalele Cetățuii a fost cercetată o necropolă din aceeași epocă, conținând 28 de morminte de inhumație, cu defuncții în poziție chircită pe partea stângă, orientați NV-SE.

Sursa

Institutul Național al Patrimoniului - Cimec

Data

Prima jumătate a mileniului al II-lea a.chr.)

Autor

Fișă: Sorin Oanță-Marghitu

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală30 septembrie 2021 17:26Miniatură pentru versiunea din 30 septembrie 2021 17:261.744x1.063 (733 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații