Fișier:Antependium (fragment de casula) (Artă decorativă) 2314 27.04.2016 Fond 6BEB30A67368423194C0D814C5CBEC63.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Fragmentul de cruce dorsală aparținând cândva unei casule reflectă arta unor meșteri – posibil transilvăneni – de la mijlocul secolului al XV-lea, care nu au lucrat după un tipar special, ci au transpus în broderia câmpurilor crucii imagini inspirate din compozițiile iconografice devoționale existente în cadrul spiritualității evului mediu târziu, cu impact vizual puternic. Pe brațele laterale ale crucii sunt reprezentați destul de schematic doi îngeri cu aripile larg deschise, iar pe brațul vertical, în picioare, Fecioara Maria cu Pruncul, urmată de Sf. Ecaterina cu roata, ambele dispuse sub bolta centrală a unei triple arcade; din câmpul următor se mai păstrează doar cadrul arhitectural și capul unei sfinte.

Câteva fâșii de brocart de mătase roșie-cărămizie, cu decor de arabescuri vegetale aurii au fost asamblate împreună cu alte fragmente de brocart din catifea de mătase, în vederea confecționării unui antependium, pe care s-a aplicat crucea dorsală descrisă mai sus. Brocart de mătase: Atelier italian (Veneția?), sec. XVI și respectiv, brocart din catifea de mătase, țesut în altobasso: Atelier italian, secolele XVI – XVII.

Sursa

Institutul Național al Patrimoniului - Cimec

Data

mijlocul secolului al XV-lea

Autor

Necunoscut
Fișă: Daniela Damboiu

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 12:42Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 12:42375x500 (67 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații