Fișier:Altar votiv (Arheologie) 2746 07.12.2011 Fond 8D1A59FC58F3497EB8A4C09185FB220E.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(453 × 721 pixeli, mărime fișier: 402 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Piesa a suferit mai multe deteriorări în special la colțuri și muchii, și în partea de jos. Inscripția este și ea mutilată pe unele locuri, ultimele litere fiind șterse aproape cu totul.

Soclul și frontonul au profilul simplu; frontonul iese în afară cu 5 cm față de câmpul inscripției și se termină cu o fâșie lată de 7 cm, sculptată cu diverse simboluri. În centru este dispusă o rozetă (fruct cu boabe?) încadrată de două palmete striate. De o parte și de alta a acestora se află câte o rozetă, cea din stânga cu cinci petale, cea din dreapta cu șase. La colțul din stânga sunt plasate trei frunze de palmier, în chip de acrotere, așezate cu vârful în jos, nu în sus cum se obișnuiește. Același motiv se repetă și în colțul din dreapta, deteriorat.

Dedicația vizează o divinitate sincretistă de origine batavă, protectoare în special a militarilor. Dedicația de la Gherla este făcută în termeni simpli, ca în patria de origine a zeului. Dedicantul, Aurelius Tato, stator în Ala II Gallorum este pentru prima dată atestat în epigrafia din Dacia. Hercules Magusanus totalizează în Dacia un repertoriu compus din patru piese. Pe lângă altarul în discuție, i-au mai fost dedicate încă trei altare din care unul tot la Gherla, altul la Ciumăfaia și două la Apulum (A. Husar, Celți și germani în Dacia romană, Cluj-Napoca, 1999, p. 235 - 236, nr. 1 – 4).

Sursa

Altar votiv

Data

sec. II - III

Autor

Fișă: Irina Nemeti

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 septembrie 2021 16:37Miniatură pentru versiunea din 28 septembrie 2021 16:37453x721 (402 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă