Fanurie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Fanurie este un martir creștin, recunoscut de Biserica Ortodoxă ca sfânt.[1][2] El este sărbătorit la 27 august.[3]

Nu se știe cu exactitate locul și timpul martirajului său, ci doar că a trăit în insula Rodos. Conform tradiției Bisericii Ortodoxe, Sfântul Fanurie a fost ucis de păgânii închinători la idoli pentru că nu a vrut să renunțe la credința creștină. În secolul al XIV-lea, în ruinele unei biserici vechi din Rodos s-a descoperit o icoană a unui tânăr în haină militară, ținând în mâna dreaptă o cruce. De jur-împrejurul chipului său, erau reprezentate scene ale muceniciei sale. Episcopul Nil a descifrat inscripția de pe icoană: "Sfântul Fanurie". [4]

Cultul său este foarte răspândit în Grecia, în special în insula Creta, unde Sfântul Fanurie este considerat a fi făcător de minuni. Angelos Akotantos din insula Creta a pictat mai multe icoane ale sfântului, în multe dintre ele reprezentându-l pe acesta ucigând un balaur; această tradiție este întâlnită în special în insula Creta în icoane din secolul al XV-lea când se spune că rugăciunile adresate lui ar fi salvat pe mulți cretani din mâinile innvadatorilor otomani[5].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gnisos - Orthodox Saints - The Holy and Glorious Great Martyr St. Phanourios the Newly-Manifest Whose memory we celebrate on 27 august. Tradus de pr. George Lardas din Great Synaxaristes of the Orthodox Church (în greacă), ediția a IV-a (Atena, 1974), Vol. VIII, p. 470-474.
  2. ^ Greek Orthodox Archdiocese of America – Phanourios the Great Martyr & Newly Appeared of Rhodes
  3. ^ Orthodox Church in America - St Phanourius
  4. ^ Emil Preda - "Dicționar al sfinților ortodocși" (Ed. Lucman, București, 2000), p. 98
  5. ^ Articol din ziarul "To Vema" (în greacă)

Legături externe[modificare | modificare sursă]