Eleonora Lemeny-Rozvány

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Eleonora Lemeny-Roznávy)

Eleonora Lemeny-Rozvany (sau Lemeny-Rozvan) (n. 15/28 aug. 1885, Săliște/Sibiu - d. 20 mai 1949, București[1]) a fost profesoară în Sibiu și membră a Partidului Social Democrat și singura femeie aleasă în Marele Sfat Național Român din Transilvania din 1 decembrie 1918.

Eleonora Lemeny, cu studii în filosofie, limbi și istorie la universitățile din Cluj și Geneva, a fost doctor în Filosofie și Litere (prima femeie cu acest titlu de la UBB)[2] și promotoare a mișcării feministe, a fost în Consiliul Dirigent Român din Transilvania consilier de secție în Resortul Ocrotirilor Sociale și Igienă, reprezentând Partidul Social Democrat din Transilvania[3], membru marcant în cadrul ASTRA.[4]

În 1912 s-a căsătorit cu activistul socialist Eugen Rozvan. Trupul ei a fost incinerat.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dâmboianu-Rădoi, Doina Anca; Dâmboianu, Mihai. loan Bran Pop de Lemeny et Kozla. „Un stejar falnic bătrân". Brașov, 2019, p. 395.
  2. ^ Teza de doctorat, publicată în 1908: "Bernardin de Saint-Pierre élete és müvei". Irta Leményi Eleonora. Nagyszeben (Krafft Könyvnyomdája), 1908. [Bernardin de Saint-Pierre: viața și operele lui. Scrisă de Eleonora Leményi. Sibiu (Editura Krafft), 1908.(23,5 x 15,5 cm). 87 p.]
  3. ^ Dâmboianu, Doina Anca; Dâmboianu, Mihai. loan Bran Pop de Lemeny et Kozla. Brașov, 2019, p. 407.
  4. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Lecturi suplimentare[modificare | modificare sursă]

1. DÂMBOIANU-RĂDOI, Doina Anca; DÂMBOIANU, Mihai. loan Bran Pop de Lemeny et Kozla. „Un stejar falnic bătrân". Ediția a-ll-a revizuită și adăugită. Brașov, 2019.

2. NEGOȘANU, Petronela. Dr. Nora Lemeny, deputată în Marele Sfat al Transilvaniei, delegată la Conferința de Pace de la Paris. În Femeia, nov., 1968, p.5.