Marabout (editură)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Editura Marabout)
Marabout
Fondată în[1]  Modificați la Wikidata
Fondator(i)André Gérard[*][[André Gérard (1916-1985; founder of Marabout publishing company)|​]]  Modificați la Wikidata
SediuParis
Prezență online
site web oficial

Marabout este o editură belgiană de limba franceză, fondată inițial la Verviers și integrată ulterior în grupul Hachette.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Compania editorială a fost fondată la Verviers de tipograful André Gérard, care a fost impresionat, la sfârșitul războiului, de cărțile editurii anglo-saxone „Penguin Books” și care publicase deja cărți de buzunar în colecția „Le livre plastic”. Numele „Marabout” este totemul fondatorului. André Gérard s-a asociat cu Jean-Jacques Schellens, fostul responsabil al publicațiilor tipărite de Federația Asociațiilor de Cercetași Catolici din Belgia.

Această colecție a obținut foarte repede succes prin publicarea de cărți ieftine în format de buzunar, cu coperți cartonate, necusute (cu excepția primei ediții Marabout Junior, care au fost mai întâi cusute și mai târziu lipite). Ea a dovedit un mare dinamism în inventarea mai multor formule editoriale noi, experimentate în colecții specifice, cum ar fi seria „Marabout Junior”, propulsară de o serie dedicată aventurilor lui Bob Morane.[2]

Mai multe mii de titluri au apărut în diferite colecții și subcolecții, precum cele de mai jos: Marabout Roman, Marabout Service, Marabout Junior, Marabout Mademoiselle, Marabout Université, Marabout Scope, Marabout Fantastique, Marabout Science-Fiction, Marabout Flash... Au apărut și alte colecții: o serie de antologii poetice, adesea bilingve, sau o serie de povești fantastice. Aceste colecții au avut un mare succes comercial (cum ar fi Les Grandes Victoires de la psychologie sau Le Livre d'or de la poésie française.

Diverse dificultăți au determinat editura să accepte o integrare în două etape în grupul Hachette, în timp ce și-a transferat sediul la Alleur: 50% din capital a trecut în proprietatea grupului editorial francez în 1976 și absorbția a fost finalizată în 1983. În cursul acestor etape de absorbție, numărul titlurilor publicate a scăzut, iar gama de publicații s-a restrâns la cărțile de specialitate (în special de informatică).

Marabout Université[modificare | modificare sursă]

Editura Marabout a creat, de asemenea, în anii 1960 colecția „Marabout Université”, care, în ciuda titlului său, era destinată oricărei persoane care dorea să se instruiască într-un anumit domeniu. A publicat, printre altele, în 1963 seria „Histoire universelle”. Această serie prezintă, în 12 volume, marile cuceriri politice și istorice ale umanității. În plus, așa cum indică editura, Histoire universelle oferă o „amplă panoramă a civilizațiilor din întreaga lume”, accesibilă tuturor, „un instrument de lucru de neînlocuit”.

Marabout Fantastique[modificare | modificare sursă]

Marabout Fantastique este o colecție de povestiri fantastice coordonată de Jean-Baptiste Baronian din 1969 până în 1977. Această colecție a permis popularizarea autorilor belgieni Jean Ray, Thomas Owen și Gérard Prévot. Catalogul conține majoritatea scrierilor marilor clasici francezi și străini ai literaturii fantastice.

Albume Marabout[modificare | modificare sursă]

Albumele conțin numeroase ilustrații.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • 50 ans de culture Marabout (1949 - 1999) par Jacques Dieu, Éditions : Nostalgia (1999), 478 pages, ISBN: 2930277-009[3]
  • Marabout junior et ses auteurs, par Guy Bonnardeaux, 80 pages, Juil 2009, éditions l’Âge d’Or. ISBN: 2960046498
  • Les modèles pour jeunes filles dans la collection Marabout Mademoiselle (1955-1975), par Aurélia De Becker, 243 pages + annexes, 2003, mémoire s.l.d. d'Anne Carol, Université de Provence, Aix-en-Provence. Les annexes comportent une fiche individuelle pour la quasi totalité des volumes de la collection.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]