Roua cerului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Drosera rotundifolia)
Roua cerului
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
(neclasificat): Eudicotidae
Ordin: Caryophyllales
Familie: Droseraceae
Gen: Drosera
Specie: D. rotundifolia
Nume binomial
Drosera rotundifolia
L.

Roua cerului (Drosera rotundifolia) este o plantă erbacee mică, insectivoră, perenă, hidrofită din familia droseracee (Droseraceae) răspândită în Europa, Asia, America de Nord. Trăiește în regiunea de dealuri și montană, în turbării, unde vegetează în pernele de sfagnum (Sphagnum).

Are frunzele circulare, roșiatice, dispuse în rozetă bazală, acoperite pe fața superioară și marginal cu peri glanduliferi măciucați în vârf, a căror secreții lipicioase strălucesc în lumina soarelui ca picăturile de rouă (de unde și denumirea populară).

Are o tulpina floriferă scapiformă, simplă, erectă. Florile sunt mici, albe, dispuse într-o cimă scorpioidă; caliciu este tubulos și campanulat. Corolă este alingit-obovată; androceul are 5 stamine cu antere extrorse, iar gineceul are un ovar superior. Înflorește în lunile iunie-august. Fructul este o capsulă. Semințele sunt fusiforme, galbene-deschis, lungi până la 2 mm.

Planta ademenește insectele cu tentaculele (perii glanduliferi) acoperite cu o sevă vâscoasă de care se prind insectele. Tentaculele de pe marginea petalelor se închid, iar seva plantei învelește insecta și o dizolvă complet, până nu mai rămâne nimic decât chitina.

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Constantin Pârvu. Universul plantelor. Editura ASAB, 2006
  • Vera Carabulea. Dicționar botanic. Cele mai cunoscute plante din flora României. Editura Ametist 92, 2007.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Roua cerului
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Roua cerului