Discuție:Zorești, Buzău

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Zorești, Buzău este un subiect de care se ocupă Proiectul Localitățile din România, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre localitățile din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

CRONOLOGIE:

" Cronologie "


2000-1200 i.Hr. * sunt documentate asezari la Nenciu, Valea Teancului, Zoresti. sec. II. i.Hr.- I. * asezare Latenne la vest de sat ( varful Tiganoaia) , pe Valea Ghenoiului. sec. III.-IV. * o asezare din aceasta perioada-Epoca migratiilor- este descoperita in fata casei Anicai Vaduva ( in partea de sud a satului Zoresti ). sec. III. * este descoperita, in Zoresti, o necropola datand din aceasta perioada. sec. IV.-V. * tot din Epoca Migratiilor este descoperita o asezare si o necropola la intrare in catunul Nisip 1474 * trupele lui Stefan cel Mare trec prin zona in drumul lor spre Cetatea Teleajanului pe care o incendiaza. 1494. IX.13 * Nenciu si Nisip sunt atestate documentar. sec. XVI-XIX * asezare din perioada medievala situata La Hruba - la vest de sat, pe Valea Produlesei spre Parmac.

                                  * sit arheologic La Popeasca, la vest de valea Produleasa de la crama veche

1583-1584 * sunt cioplite si montate crucile ce marca drumul de la Teleajan, prin Sarata Monteoru spre Niscov, denumit si " Drumul Doamnei NEAGA" 1577-1604 * DAN ,din "Zorestii Buzaului ",este unul din diacii de la Curtea Domneasca, respectiv si a lui Mihai Viteazul pana la 1601. 1597 IX.26 * este atestat documentar satul Zoresti. sf.sec XVI- inc.sec.XVII * incep a prinde contur cele doua mari mosii: Episcopeasca - apartinand Episcopiei (prin acte de donatie) ; Carlova- apatinand familiei omonime (prin cumparare).

1600 * capitanul Dragomir BANCESCU ridica ,din barne, biserica de la Ciobanoaia cu hramul Sf.Pantelimon.

1600.X.12 * trupele lui Mihai Viteazul trec, cel mai probabil, prin Zoresti, in drum spre Transilvania. 1601.VIII. * Radu SERBAN, viitor domn al Munteniei, trece cu armata Sa prin Zoresti in drum spre Gura Niscov - acolo unde a avut loc si batalia impotriva lui Simion MOVILA, domnitor al Moldovei (15-22.VIII).

        XII.15 * este mentionata o moara in Zoresti.

1602 * trupele moldo-polone, sustinute de "o multime de tatari", trec prin zona in drumul lor catre Cetatea Teleajan. 1610.VIII.08 * atestarea documentara a localitatii Valea Teancului. 1668.XII.28 * episcopul IOSAF ( 1708-1716 ),impreuna cu capitanul Mihalcea VERNESCU ridica case la viile din Valea Teancului. 1675.XI.15 * pentru prima oara Nenciu este numit astfel in documentele vremii. sec.XVIII.- XIX. * sit arheologic La Popeasca, la vest de Valea Produlesei, de la crama veche. 1725 V.25 * Manastirea Barbu este inchinata Man.Vacaresti cu toate bunurile printre care viile si moara cu trei roate de la Zoresti. 1790 * incepe constructia soselei Buzau-Mizil-Ploiesti. Pana atunci "Drumul Doamnei Neaga" era o ruta importanta a Munteniei si facea legatura a Buzaului cu Targoviste si Curtea de Arges. 1799.X.18 * este pomenit pentru prima oara targul de la Valea Teancului. 1806 * generalul rus Kamensky arde Buzaul si satele din imprejurimi,ceea ce are drept efect stramutarea targului Dragaica din Buzau 1806-1812 * renumitul targ Dragaica este mutat, din cauza ciumei, in targul de la Valea Teancului. 1812.XII.15 * targovetii trimit domnitorului CARAGEA (1812-1818 ),o jalba prin care cer ca targul Dragaica sa se mute de la Valea Teancului la Buzau. 1813 I. * se ia decizia de mutare a targului Dragaica de la Valea Teancului pe mosia boierilor Carlova la Gura Niscov. 1816.VI.08 * printr-un act domnesc, la cerea boierilor din zona ei obtin indepartarea locuitorilor dintre vii pe motivul distrugerii de catre acestia si a animalelor lor a vitei-de-vie.

                 *  targul de la Valea Teancului isi continua activitatea ramanand insa un targ de toamna ce se desfasura intre 15 septembrie.-15 noiembrie; in zilele de sambata si duminica.

1830 * Episcopia Buzaului infiinteaza o scoala sateasca la Zoresti. 1834 * Valea Teancului, ce a apartinut de Vernesti, devine comuna avand in componenta catunul Nisip. 1835 * intr-o harta ruseasca Valea Teancului este mentionat ca fiind o localitate cu peste 500 de locuitori. 1838 * scolile satesti, printre care si cea din Zoresti, devin scoli de stat. 1841 *Athanasie (Tanase) SAINOIU ridica Hanul Sainoiu in partea de est a satului. 1848.VIII.04 * in numele Revolutiei, Scarlat VOINESCU mare mosier in Valea Teancului, impropietareste 32 de familii cu pamant de pe mosia Voineasca. 1850 * este mentionat Hanul lui SAINOIU, asezat intr-o padure de ulmi la intersectia drumurilor Buzau - Zoresti si Vernesti - Lipia. 1852-1853 * sub indemnul episcopului FILOTEI este construita Biserica parohiala "Adormirea Maicii Domnului" in actualul cimitir. 1853 * logofatul Gheorghe-renumit legator si reparator de carte, imbraca in piele o carte apartinand lui Petcu POPESCU din Valea Teancului. 1856-1861* Costache CARLOVA -fratele scriitorului Vasile CARLOVA, ridica " Villa Zorilor ". 1864 * are loc reforma agrara, de pe urmare careia foarte putine familii sunt improprietarite. 1865 * se infiinteaza la Zoresti o scoala de stat, frecventata de 46 de elevi majoritatea baieti.

               * Valea Teancului ( Nisip ,Valea Teancului,Zoresti), devine comuna dupa noua Lege comunala (13.III.1864), apartinand de Plasa Saratii ,unitate -administrativ teritorial ce era constituita din: orasul Buzau,16 comune,73 catune si 30 subdiviziuni. 

1868 * incepand din acest an targul de la Valea Teancului intra intr-un proces de regresiune. 1871 * in " Proiectul de Campanie pentru Exploatiuni Arheologice in Districtul Buzau ", Al.ODOBESCU intocmeste 4 itinerare printre care unul face referire la movilele din Gura Saratii ,Naieni, Dara,Valea Teancului. 1876.XII.26 * se infiinteaza Regimentul 8-Dorobanti, avandu-l drept comandant pe col.Stefan SISMAN. Regimentul era impartit in 8 companii. 1884 * primar al comunei Valea Teancului este Stefan SERBANESCU.

              .IV.01 * Regimentul 8-Dorobanti se reorganizeaza;Valea Teancului face parte din Compania a-5-a impreuna cu alte localitati precum: Niscov,Candesti,Plescoi,Vernesti,Tisau,Grajdana.

1888 * in timpul rascoalelor taranesti din Moldova si Muntenia, zorestenii incearca fara succes sa incendieze conacul si fabrica de spirtoase a boierului Costache CARLOVA. 1890 * comuna Valea Teancului avea o suprafata de 2.152ha (21,5kmp).

               * Nenciu (com.Lipia ) avea o populatie de 120 de locuitori.              
               * in catunul Nisip traiau 380 de oameni. 
               * in Zoresti functionau :  -  1 fabrica
                                                       -  1 scoala
                                                       -  6 carciumi
                                                       -17 pravali
              .VI.06  * a luat fiinta Biblioteca sateasca

1892 * a luat fiinta catunul Vadane. 1897 * s-a infiintat Banca Populara "Norocul' presedinte fiind Vasile ALDEA. 1907 * un grup de tarani din Zoresti, in frunte cu Vasile Gh. HULDUBAN, participa la evenimentele de la podul de la Maracineni. 1909 * in urma unui incendiu arde din temelii Biserica ( din cimitirul actual ); in incinta bisericii activa Scoala. 1913 * este renovata Biserica Ciobanoaia de catre ing. SOLOMON cu osardia preotului paroh Mares ANGELESCU. Picturile au fost refacute de catre P.CONSTANTINESCU. 1914 * i-a fiinta Banca Populara din Zoresti, presedinte fiind Valeriu ALDEA.

               * Vasile ALDEA doneaza pamant pentru constructia noii scoli, construire ce avea sa inceapa in acest an.

1916 * targul Valea Teancului isi inceteaza activitatea, o cauza fiind izbucnirea razboiului. 1916.XI.30- 1917.I.25 * comuna Valea Teancului intra sub administratie germana. 1920.II.9 * In incinta Primariei functiona Biblioteca avand un fond de carte de 200 volume. 1922 * este inaugurat localul de Scoala din Zoresti.

                   * ia fiinta Biblioteca Sateasca in casa lui  Valeriu ALDEA.
                   * locuitorii comunei Valea Teancului se aprovizioneaza de la 5 pravalii si carciumi, propietari fiind :
                                                        - Ion N.T. BURDUCEA
                                                        - Ion Stanciu BRATU
                                                        - Tanase M. ALBU
                                                        - Ion  I. STOENESCU
                                                        - Barbu Ghe.GAGIU 

1924 * 86 de familii din comuna Valea Teancului aleg sa se mute in judetele Braila si Constanta din dorinta de a avea pamant. 1927 * conform Legii Agrare din 1921 mosia Clinciu-Filipeasca, fosta mosie a lui Horia CARLOVA, a fost expropiata.

        * este ridicat Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial , in cimitirul satului.
              * are loc studiul de fezabilitate a proiectului de alimentare cu apa de la izvorul Cihoiul a comunelor Gura Saratii, Merei, Lipia si Valea Teancului, proiect sustinut de catre prefectul judetului Buzau - Remus NESTOR .                                                                                               1928-1930 * se lucreaza la captarea izvorului Cihoiul si la alimentarea cu apa, printr-o conducta in lungime de 28,8 Km, a mai multor comune din zona .Valoarea investitie s-a ridicat la suma de  11.800.000 lei, fiind la vremea aceea, cea mai mare investitie facuta de catre stat in mediul rural.

1928 * prin noua reforma administrativa comuna Valea Teancului se desfiinteaza ,intreaga sa arie apartinand de comuna Merei.

                * o suprafata de 530 ha de teren arabil era detinut de trei mari propietari,iar restul de 390 ha era in propietate a a 347 de familii-acestora revenindu-le cu putin peste un hectar.

1930 * satul Nenciu, ce apartinea de Lipia, trece in componenta,de acum, reinfiintatei comune a Vaii Teancului.

               * comuna Valea Teancului are o suprafata de 1.349ha (13,5kmp)                     

1933 * Siguranta Statului, printr-un raport mentioneaza existenta unui cuib de legionari in Zoresti. Un membru legionar marcant a fost preotul satului Mares ANGELESCU. 1934.X.19 * Nicolae STANESCU doneaza 10.000 de lei pentru constructia Primariei. 1934-1937 * se construieste Primaria (actuala Gradinita de copii ).Cladirea este constituita din 5 camere, 2 antree, si o marchiza. Primul primar,din noul edificiu, a fost Constantin RADUCANU. 1935 * Schitul Ciobanoaia este renovat.

             * printre cei 191 de preoti ai Buzaului unul dintre acesta era si Raducanu sin popa GUTU, paroh in Valea Teancului.

1936 * este construita actuala Biserica, purtand hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Zoresti. Sfintirea ei a avut loc in Duminica Floriilor. 1937 * este renovat acoperisul Bisericii Ciobanoaia, cheltuiala fiind suportata de catre col. D.BURDUCEA. 1939 * teritorial -administrativ comuna Valea Teancului apartine de Plasa Buzau. 1940 * pentru o scurta perioada de timp comuna va apartine de Plasa Orasul. 1941 * conform recensamantului comuna Valea Teancului avea o populatie de 1.605 locuitori.

                          *  comuna Valea Teancului revine la Plasa Buzau.                         

1942-1944 * in Scoala din Zoresti este dispersata Prefectura Judetului Buzau. 1942.IX.13 * aviatia sovietica bombardeaza drumul ce leaga Vernesti de Zoresti. 1944 * trupele germane incendiaza Scoala si devasteaza Primaria in timpul retragerii (25-28 aug.). 1944.IX.22 * este impuscat, in Zoresti, de catre sovietici locotenent- colonelul Ilie RADU. 1945 * este descoperit un toporas din piatra slefuita datand din neolitic. Este cea mai valoroasa piesa arheologica, gasita pe teritoriul satului, mai precis -Nenciu, aceasta aflandu-se, pentru o perioada, expusa la Muzeul de Istorie din Ploiesti.

              *  sub protectia comunistilor s-a ales un comitet de expropiere a mosiilor Stanescu, Carlova, Klefeleanca ( in total 350ha), pamantul fiind dat vaduvelor si orfanilor de razboi,celor ce s-au intors de pe front , cat si familiilor cu pamant putin.

1947.XI- 1957 * perioada in care are loc alfabetizarea satenilor din comuna.Actiune sustinuta de catre cadrele didactice de la Scoala din Zoresti. 1948.I. * comunele Gura Saratii, Lipia, Monteoru, Merei si Valea Teancului se asociaza cu scopul de intretinere a conductei de apa- Ciuhoiu 1948-1949 * Scoala este renovata dupa ce a fost incendiata de catre trupele germane.

               * se da in folosinta Caminul Cultural, un sprijin financiar a venit din partea lui Vasile  HULDUBAN membru al M.A.N.

1949 * in Zoresti mai sunt 28 de gospodarii chiaburesti care detin o insemnata parte din suprafata comunei.

              * reforma invatamantului face posibila infiintarea clasei a-V-a / ciclul doi la Scoala din comuna.

1950 * a luat fiinta " Centrul de Colectare si Prelucrare a Strugurilor"-Zoresti.

              * Scolii din comuna Valea Teancului ii sunt arondate satele Zoresti, Nenciu, Nisip.  

1952.VIII.15 * este arestat si inchis, de catre autoritatile comuniste, preotul satului - Gheorghe ROTARESCU. 1952.IX. * ia fiinta, prin constrangeri venite din partea comunistilor, Intovarasirea Agricola "Partizanii Pacii" din Zoresti, in care au intrat mai intai 36 de familii cu o suprafata de 69 ha. 1954 V. * preotul satului- Gheorghe ROTARESCU este eliberat din inchisoare. 1959 * Zorestiul este radioficat aproape in intregime. 1959-1960 * s-a amenajat terenul de fotbal, luand fiinta totodata si primul club de fotbal -"Avantul ", din actuala comuna Vernesti. 1960 * in noua asociatie agricola intra, prin presiuni politice,386 de familii. 1961 * orasului Buzau ii sunt arondate comunele limitrofe printre care si Valea Teancului.

                        * prin munca "voluntara" este realizat canalul de irigatii Vernesti-Merei, lung de 15 km.
              .XII  * se infiinteaza C.A.P.-ul  "30 Decembrie", primul presedinte fiind Traian TOMESCU. Zorestiul a fost cel din urma sat colectivizat din viitoarea structura  teritorial-administrativa a comunei Vernesti.

1962 * Zorestiul este electrificat.Valoarea proiectului a fost de 800.000 lei dintre care 190.000 de lei a insemnat contributia din partea satului (persoane fizice cat si institutii economice). 1963-1966 * se fac terasari pentru plantarea vitei-de-vie. 1965 * odata cu reforma din invatamant -de 8 clase, Scoala se extinde cu noi sali de clasa,acesteia fiindu-i arondate satele invecinate-Saseni,Sasenii Vale,Ciobanoaia.. 1966 * Biblioteca Sateasca are un fond de carte de 3.500 de volume. 1967 * C.A.P. Zoresti are o suprafata de 752 de hectare, iar 512 familii constituie membrii inclusi in asociatie. 1968.II.17 * prin noua lege administrativa, Valea Teancului dispare ca sat devenind parte componenta a satului Zoresti,fiind incluse,impreuna cu Nenciu in nou infiintata comuna Vernesti

                          * prin "aportul"  lui Vasile HULDUBAN, membru in  M.A.N., noul sat, aparut odata cu reorganizarea teritorial-administrativa, i-a denumirea oficiala de  Zoresti.

1970- 1974 * "I.V.V." Zoresti a cunoscut un proces de modernizare. 1980 * echipa de fotbal isi schimba denumirea in A.S. Unirea Zoresti. 1983 * in editia 1982/1983 juniorii echipei A.S.Unirea Zoresti castiga campionatul judetean de fotbal. 1984.V.24 * are loc "Intalnirea cu fiii satului" . In cadrul manifestarii a fost lansata , in numar limitat , cartea "Monografia satului Valea Teancului", scrisa de catre profesor Emil MOCANU. 1985 * vine in vizita la Scoala din Zoresti renumitul scriitor Marin PREDA. 1987 * incep lucrarile la noul canal de irigatie Buzau -Ploiesti.

                   .XI.  * are loc manifestarea  "500 de ani de atestare documentara".

1991 * cel ce avea sa devina primar al sectorului 1 - Andrei CHILIMAN isi recupereaza in instanta imobilul (in proportie de 30%), de la fostul I.A.S. Zoresti.

               * se trece la impropietarirea taranilor conform Legii 18/1990.

1992 * Zoresti are o populatie de 1.392 locuitori (din totalul de 8.152 cat numara populatia comunei Vernesti). 1995.IX.11 * se aproba Hotararea de Guvern-721 care priveste racordarea satelor comunei Vernesti la reteaua de gaze naturale. 1998 * ia fiinta noua societate comerciala cu capital strain- "Casa de Vinuri Zoresti -VinArte S.A" , care ia cu contract de asociere o suprafata de 127ha de vita-de-vie. Ulterior isi va realiza propia linie de fabricatie a vinurilor.

                  IX.15 * locuitorii satului protesteaza (cu succes), impotriva mutarii ciclului de invatamant V-VIII la Scoala Generala din Vernesti, plan al Ministerului Educatiei si Invatamantului de comasare a unitatilor scolare.

1999 * populatia comunei Vernesti era de 8.210 locuitori. 2000 * la Primarie, in cadrul alegerilor locale, candideaza si zoresteanul - Gheorghe STEFANESCU, acesta clasandu-se pe pozitia a treia. Primar avea sa fie reales Stefan OPROESCU (PSD). 2002 * in toamna acestui an Schitul Ciobanoaia a fost reactivat , numit fiind aici protosinghelul Macarie DAVID (2002-2005). 2003- 2006 * este ridicat un schit de maicute langa Biserica Ciobanoaia 2003.VIII. * Zorestiul beneficiaza de serviciul de cablu tv. 2004 * au loc alegeri locale, functia de primar fiind adjudecata de catre Stefan OPROESCU (PSD). 2005 * Schitul Ciobanoaia a fost transformat in asezamant monahal de calugarite. Stareta asezamantului este monahia Justina GHEONEA.

                * este instalata centrala termica in biserica din Zoresti.

2006 * Primaria Vernesti a aprobat proiectul in valoare de circa 40 mld lei, de extindere a retelei de apa potabila. 2006. X.28 * are loc sfintirea Schitului Ciobanoaia,aici activand trei maici. 2007 * incep lucrarile de realizare de racordare la noua conducta de alimentare cu apa potabila a satului .Proiect in valoare de .......lei cu bani din fonduri europene. 2008. VI. * la alegerile locale primar al comunei Vernesti iese Constantin OPRIS (PDL).

                      * se da in functiune centrala termica ce deserveste Scoala.
       .VI.22 * are loc  pe soseaua ce leaga Zorestiul de Vernesti editia a -V- a a "Marelui Premiu al Buzaului- 4 Tunning"
                  .VIII.30 * are loc resfintirea paraclisului Schitului Ciobanoaia.                
                  .IX.6 * are loc editia a -VI- a a "Marelui Premiu al Buzaului-4 Tunning"

2009.IV. * Consiliul Judetean aproba, in sedinta, proiectul "Drumul Vinului" , ce consta in modernizarea DJ205 si a drumurilor de acces spre cramele din podgoria "Dealul Zorilor".