Discuție:Ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Logo CEE Spring
Logo CEE Spring
Acesta este unul din articolele despre istoria din Republica Moldova înaintate la listele de articole pe țări în cadrul concursului Wikimedia CEE Spring 2016.

Cineva a avut impertinenta sa citeze trunchiat sau sa masacreze o citatie existenta. Este vorba de sursa citate pentru "documentele care atesta comportamentul ostil al evreilor". Nu-mi este clar despre ce sursa este vorba, dar cred ca textul citat face parte din Raportul Final (coincide in mare masura cu textul acestuia - daca da, cred ca s-ar putea gasi o varianta mai buna a textului).

Va atrag atentia ca acea sursa incepe prin a stabili clar: "Un clișeu dominant în istoriografia românească despre perioada 28 iunie – 3 iulie 1940 este cel potrivit căruia evreii din Basarabia și nordul Bucovinei s-au comportat vexatoriu față de autoritățile și de trupele române în retragere. Această credință, deși falsă, a fost folosită pentru a justifica acțiunile ulterioare antievreiești ale românilor." Si: "Deși documentele aveau regim strict secret, conținutul lor, mai ales în ceea ce privește prevederea potrivit căreia populația minoritară “nesimpatizantă rămâne pe loc”, a fost, cu mare probabilitate cunoscut, și a provocat mare îngrijorare și neliniște în rândul acestor minoritari, în fruntea cărora figurau evreii. În ciuda acestui fapt nu există probe că evreii au luat parte la acțiuni contra autorităților românești sau a administrației românești." Imediat dupa fragmentul despre documente, spune la fel de clar ca, citez: "Însă examinarea critică a documentelor și mărturiilor conduce la concluzii departe de imaginea catastrofală prezentată opiniei publice din momentul cedării Basarabiei și a nordului Bucovinei." Cititi mai departe de acolo si veti afla si despre ce caracter aveau acele documente (pentru acei dintre dvs care nu au sesizat deja ca erau produse de cancelariile unui stat fascist), si despre ce aberatii au fost compuse pe baza lor.

Nu numai atat, da, dintr-o citare de bun simt a sursei, oricine poate afla o explicatie de mari proportii despre mizeriile scandaloase la care erau supusi evreii de catre statul roman, si despre faptul ca reactiile documentate din partea comunitatii redau faptul ca populatia Basrabiei si Bucovinei in general a fost pasiva la intrarea sovietica, ca exista cazuri de romani care au participat la primirea Armatei Rosii (nu ca reactia asta in sine ar putea incrima pe cineva daca se urmareste un rationament normal), si ca, in ciuda mizeriilor care ii supunea statul roman, acei evrei a caror reactie este documentata nu au apreciat pozitiv prezenta sovietica.

Nu e prima oara cand vad un document citat in raspar cu ce spune de fapt. Tertipuri de tipul asta ar trebui sa-i faca de rusine pe cei care recurg la ele. Mi-e greu sa cred ca a fost o greseala onesta, de vreme ce e imposibil sa pescuiesti asta dintr-un document fara sa prinzi macar despre ce e vorba. Dahn 7 mai 2008 01:24 (EEST)[răspunde]

Textul articolului are nevoie de multe copyedituri ca sa fie la nivel acceptabil. Am incercat sa determin o structura pentru prezentarea faptelor descrise mai sus, nu stiu daca e cea mai buna. In cadrul acestui demers, am sters si o formula care repeta o parte din text, si care inducea cititorul in eroare: nu "colaborarea evreilor" cu regimul sovietic a fost o justificare, ci pretentia ca ar fi existat asemenea cazuri (dupa cum se vede mai sus, Antonescu centra folosind documente fara credibilitate, si tot el dadea cu capul pretinzand ca, intr-un stat european, cineva poate extermina o natie pentru presupusa atitudine a unora din cetateni - atitudine care nici macar nu era ilegala, atata vreme cat romanii renuntasera la jurisdictia asupra regiunii, si atat vreme cat nimeni in lume nu poate sa te impuste doar pentru ca te-ai fi bucurat cand au intrat sovieticii). Si nu evreii au fost ucisi "in unele cazuri", pentru ca zeci si sute de mii de oameni masacrati sau ucisi prin neglijenta criminala nu pot fi "exceptia de la o regula". Dahn 7 mai 2008 02:18 (EEST)[răspunde]

Articol mult prea diluat[modificare sursă]

O, Doamne! câtă apă chioară s-a turnat în ciorba asta! Autorii ne plimbă prin toată Europa fostă, przentă și viitoare iar adevarul istoric devine un fel de „adevar” diluat parțial și rasinterpretat... O concentrare de 30-40% ar fi salutară. Alex F. (discuție) 8 martie 2022 14:31 (EET)[răspunde]

Afirmație falsă din punct de vedere istoric[modificare sursă]

"Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939,"

Este o Afirmație falsă din punct de vedere istoric

Obiecție din partea guvernului Reichului din 13 noiembrie 1940 După cum se poate vedea din citat, guvernul Reichului în mod clar nu a fost de acord cu ocuparea Bucovinie. Citat:

"Înregistrarea conversației dintre Führer și președintele Consiliului Comisarilor Poporului Molotov în prezența ministrului de externe al Reichului și a comisarului adjunct al poporului pentru afaceri externe Dekanosov la Berlin, la 13 noiembrie 1940"

„În ceea ce privește Bucovina, el (Molotov) a recunoscut că aceasta este o zonă suplimentară nemenționată în protocolul secret. Rusia și-a limitat inițial cererile la nordul Bucovinei. În circumstanțele actuale, însă, Germania trebuie să înțeleagă interesul Rusiei în sudul Bucovinei. .....Conform unui acord oral, fostele teritorii austriece urmau să intre în sfera de interes germană. În plus, zonele aparținând zonei ruse au fost menționate pe nume, cum ar fi: Basarabia. Despre Bucovina nu este nici o vorbă în acordul din 23. Aug. 1939".

Citatatul poate fi citit în: "Relațiile dintre Germania și Uniunea Sovietică 1939-1941", Documente Ministerul de Externe,
Publicat de Dr. ALFRED SEIDL, avocat la München, 1949, pagina 270

"În circumstanțele actuale, însă, Germania trebuie să înțeleagă interesul Rusiei în sudul Bucovinei."

Molotov a revendicat interes și pentru restul României. Aceasta pentrau a crea un coridor panslavistic din Rusia până în Serbia.

Acesta a fost momentul cheie care a dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru că Hitler știa, că dacă Stalin anunța această intenție, atunci o va și face, chiar și fără acordul Reich-ului. Acesta a fost indicația finală pentru Hitler că Stalin a vrut să-l încercuiască geostragic, precum și să-l taie de resursele de petrol din România, precum și de resursele de Nikel și de lemn din Finlanda. În această conversație, Hitler a descris aceste resurse ca fiind vitale pentru supraviețuirea Germaniei.