Discuție:Constituția României din 1866

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție:Constituția din 1866)

Vot cenzitar[modificare sursă]

votul cenzitar(persoanele puteau vota pe baza unei sume de bani platite...) - asta este bună de pus la gazeta de perete :( Pyretus 27 mai 2007 01:48 (EEST)[răspunde]

--145.64.254.243 (discuție) 12 aprilie 2021 12:37 (EEST) Fraza de deschidere: Constituția din 1866 este actul juridic și politic fundamental al României adoptat după Unirea Principatelor Române. este incorecta, desi, într-un anumit sens, are o oarecare logica: pentru ca si Constitutia din 1991 cu modificarile aduse în 2003 este tot un act juridic și politic fundamental al României adoptat după Unirea Principatelor Române. Actul juridic si politic fundamental este Constitutia lui Cuza din 1864, Statutul desvoltator..., pentru care a reusit sa obtina si aprobarea mai întâi a Turciei, apoi si a celorlalte puteri garante. A fost în vigoare 2 ani.[răspunde]

Cu stima,
Marian

erori de interpetare (de factura pro-monarhista)[modificare sursă]

--145.64.254.247 (discuție) 11 octombrie 2021 11:23 (EEST)[răspunde]

este prima constituție internă românească
a fost promulgată fără a se cere acordul Marilor Puteri
a fost elaborată după modelul Constituției Belgiene din 1831
este un act de factură liberală
proclama suveranitatea națională
guvernarea era reprezentativă și responsabilă
se instituia principiul separării puterilor în stat
monarhia reprezenta forma de guvernământ în stat și era ereditară
stabilea libertăți și drepturi cetățenești
includea un nou sistem electoral, bazat pe votul cenzitar
este prima realizare a lui Carol I
a fost considerată una din cele mai democratice constituții din Europa
'cuprinde 8 titluri și mai multe articole'Text aldin

Am puricat putin aceste informatii, nereferentiate, însemnând ca e o concluzie proprie (dupa cum se va vedea mai târziu si gresita), pentru ca sunt "ciudate.
Nu este prima constitutie interna româneasca. Înainte de asta au fost proiectele de constitutie ale lui Ionica Tautu (1822), Kogalniceanu (1848), principelui Barbu Voda Stirbei (1857), si înca o varianta a lui Cuza (alta, deci, decât Statutul desvoltator...) Ok, se poate argumenta ca "româneasca" nu exista pe atunci. Dar tot nu e prima, pt ca Statutul desvoltator... era contributia româneasca la Conventiune. Cam cum Constitutia din 1866 reprezenta contributia româneasca la cea a Belgiei, sau ma însel?
Constitutia nu proclama nicio suveranitate. Însa e adevarat ca era construita pe schelet independent (copiata din cea a Belgiei, remember?)
Guvernarea nu era responsabila. Abia în 1879 a aparut Legea responsabilitatii ministeriale. Pâna atunci "responsabilitatea" însemna doar ca principele nu "raspunde" pentru actele pe care le semna.
Drepturile si obligatiile cetatenesti erau deja stabilite înca prin Regulamentele organice.
Votul cenzitar (stabilit dupa venit/avere nu dupa "plata unei sume de bani") exista tot de atunci (pasoptistii si-au donat mosiile unii altora, pentru a permite celor fara suficienta avere sa fie alesi în functii).
"Cuprinde 8 titluri si mai multe articole" - irelevant.
Cu stima,
Marian