Crevete

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Crevetă)
Salt la: Navigare, căutare
Pandalus borealis
Crevete pe masa de sărbătoare

Crevetele este denumirea dată mai multor specii de crustacee acvatice din ordinul decapodelor (subordinul Caridea) care trăiesc în oceane, mări, lacuri și râuri. Toți creveții se nasc masculi, doar unii devenind femele la maturitate. Corpul are de la 2 până la 30 cm lungime și este, de regulă, turtit lateral și încovoiat. De obicei se dezvoltă prin metamorfoză. Inima unui crevete este în cap. Creveții servesc ca hrană pentru mulți pești și mamifere marine. Multe specii de creveți sunt pescuite pentru carnea foarte gustoasă, ca de exemplu crabul-Pandalus (Pandalus latirostris) din Extremul Orient.

Caracterizare generală[modificare | modificare sursă]

Tanzgarnele (Rhynchocinetes sp.)

Crevetele (Cranyon vulgaris), oricare dintre cele 2000 specii de animale acvatice mici, înrudite cu crabii, homarii, și racii. Speciile mai mari sunt desemnate de populația de limba engleză cu numele de prawns.

Creveții variază în dimensiuni , de la mărimea nu mai mare ca a unei unghii la acelea de peste 20 cm.

Crevetele trăiește într-o mare varietate de habitate de apă dulce sau sărată, incluzând lacuri, recifurile de coral și adâncurile mării. Unii creveți sunt buni înotători și își petrec întreaga lor viață în ape deschise. Dar multe specii sunt locuitori ai adâncurilor și înoată doar ocazional. Acești creveți se târăsc pe deasupra pietrelor acvatice, a noroiului lacurilor sau a fundului mării.

Aproape toți creveții scapă de pericol înotând invers, cu rapide și bruște mișcări executate cu ajutorul cozii.

Crevetele este o importantă parte din lanțul trofic în apele unde trăiesc. Creveții apelor deschise se hrănesc cu plancton marin, animale microscopice care trăiesc în apă. Creveții din adâncuri se hrănesc cu rămășițele moarte ale animalelor mici și ale plantelor. Creveții de apă dulce reprezintă o mâncare importantă pentru pești, în timp ce creveții marini sunt mâncate de o mare varietate de animale, inclusiv pasări și foci.

Creveții sunt o mâncare populară umană și pescuitul de creveți este o afacere importantă. Creveții sunt crescuți, de asemenea, în ferme de creveți, industrie în rapidă expansiune în unele părți ale lumii.

Habitat[modificare | modificare sursă]

Atyopsis moluccensis

Creveții pot fi găsiți în apele tuturor oceanelor, ca și în apele dulci ale lacurilor și râurilor. În oceane, unele specii de apă deschisă pot trăi la adâncimi de 5 km, dar majoritatea pot fi găsiți aproape de suprafață. Pentru a evita prădătorii, cei mai mulți creveți de apă deschisă efectuează migrații zilnice. Ele se hrănesc aproape de suprafața apei noaptea și își petrec timpul zilei ascunzându-se în adâncimile întunecoase ale oceanului , la circa 200 m adâncime.

Cea mai mare parte din creveții prinși de oameni pentru consum sunt locuitori ai adâncurilor care trăiesc pe fundul mării. Aceste specii sunt adesea sanitare (mâncătoare de cadavre), hrănindu-se cu resturi de animale moarte. Creveții-sanitar sunt de asemenea obișnuiți în ierburile marine care cresc aproape de țărm. În Atlanticul vestic, crevetele Sargassum, cunoscut de asemenea sub numele de crevetele maro de sticlă, este una din puținele specii care trăiește într-un habitat plutitor - mormanele de alge care plutesc în Marea Sargasso.

Decât să se plimbe pe la suprafață, unii creveți își petrec viața ascunși. Mulți se adăpostesc sub pietre și în fisurile coralilor. Alții locuiesc în peșterile subacvatice, unde se hrănesc cu rămășițe moarte. Crevetele săpător de vizuini își sapă adăposturi în sedimentele moi. În Asia de sud-est, un anumit crevete săpătoare de vizuini poate cauza probleme în lanurile de orez, care sunt cufundate în apă. Acțiunea de săpare a creveților creează ape noroioase care blochează fotosinteza și micșorează nivelul de oxigen din apă, înăbușind astfel mlădițele tinere de orez.

În Marea Neagră sunt prezenți reprezentanți ai familiilor Palemonidae (Creveta de iarbă - Palaemon adspersus), Creveta de piatră - Palaemon elegans), Alpheidae, Pandalidae, Crangonidae (Creveta de nisip - Crangon crangon), sunt cele mai comune specii de caridee de pe fundurile pietroase în zonele litorale. Popular creveții din Marea Neagră se mai numesc garizi.

Descrierea fizică[modificare | modificare sursă]

Harlekingarnele
(Hymenocera picta)

Exoschelet[modificare | modificare sursă]

Creveții sunt crustacee, animale nevertebrate, ce au un exoschelet (schelet extern). Corpul este format din cefalotorace și abdomen. La creveții care trăiesc în apropierea suprafeței apei, exoscheletul este adesea transparent, ceea ce îl face mai puțin vizibil pentru prădători. Creveții din adâncuri sunt în mod tipic maro sau verzi, în timp ce speciile din adâncurile mărilor sunt roșii. Creveții care trăiesc în recifurile de corali pot fi foarte intens colorați și unii din ei sunt printre cele mai frumos colorate animale marine. Structural, creveții sunt asemănător crabilor și homarilor dar ei au corpuri turtite lateral. Exoscheletul care acoperă capul și toracele crevetei formează un înveliș solid numit și carapace. Exoscheletul abdomenului este flexibil. Abdomenul este căptușit cu mușchi și el se poate flexa rapid pentru a da cozii o mișcare puternică. Mușchii abdominali care formează carnea albă a crevetelui sunt cea mai gustoasă parte a crevetei.

Capul[modificare | modificare sursă]

Crevetele are două perechi de antene în formă de bici, care conțin organele de simț gustative și tactile, care-i ajută să găsească hrana. Speciile adâncurilor sunt în mod special atrase de mirosul rămășițelor moarte. Multe specii de creveți au, de asemenea, ochi bombați, compuși care sunt formați din sute de lentile puse laolaltă. Ochii funcționează ca un mecanism de avertizare timpuriu împotriva prădătorilor și creveta reacționează imediat dacă vede ceva mișcându-se în față. Creveții din adâncurile mărilor au organe de producere a luminii, numite fotofori, care, spun cercetătorii, îi ajută să-și găsească parteneri în adâncurile oceanelor.

Picioarele[modificare | modificare sursă]

Creveții au un mare număr de picioare specializate. Opt perechi de picioare sunt localizate pe torace. Cele trei perechi din față (engl.maxilipeds) sunt folosite pentru hrănire, în timp ce celelalte cinci perechi (engl. pereiopods) sunt folosite pentru agățat și mers. Aceste picioare sunt lungi și delicate, fiind uneori mai subțiri ca un fir de păr. Abdomenul are cinci perechi de picioare (engl. pleopods sau swimmerets) . Aceste picioare sunt scurte și rotunde și sunt folosite pentru înotat. Ele pot fi folosite și pentru săparea unei ,,vizuini’’ și unele femele își folosesc aceste picioare pentru a căra ouăle.

Comportament[modificare | modificare sursă]

Nordseegarnele
(Crangon crangon)

Creveții nu au creiere mari, dar comportamentul lor poate fi surprinzător de complex. Mulți creveți sunt solitari, dar unele specii trăiesc în mari grupuri și arată un comportament sincronizat. De exemplu, crevetele roz este locuitor al adâncurilor, găsindu-l de-a lungul coastei Estice a Statelor Unite. Când cade întunericul, milioane de creveți roz se mișcă împreună pentru a se hrăni de pe fundul mării. Mai departe în larg, creveții de apă deschisă înoată adeseori în ,,turme’’compacte. Ca bancurile de pești, acești creveți se mișcă în aceeași direcție, comportându-se ca o singură unitate.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Tiefseegarnele
(Pandalopsis lucidirimicola)

Pentru reproducere, masculul depozitează sperma într-o masă gelatinoasă produsă de femele și localizată între picioarele celei de-a patra perechi de picioare de mers. Femela depune apoi ouăle în calupuri de circa 15 000 ouă. Sperma fertilizează ouăle. Femelele au de obicei grijă de ouăle fertilizate într-o cămăruță care se găsește pe partea de sub coadă. La unele specii ouăle sunt împrăștiate în apă și lăsate să se dezvolte pe cont propriu. Ca și la unii crabi sau homari, ouăle sunt clocite pentru a da naștere unor larve mișcătoare. Larvele își schimbă înfățișarea pe măsură ce cresc, transformându-se într-un adult după ce și-au lepădat pielea de câteva ori (vezi metamorfoza). Odată schimbarea de formă desăvârșită (de la 30 la 160 zile, depinzând de specie), tânăra crevetă este matură sexual și capabilă să se hrănească. Durata de viață a creveților variază în funcție de specie: unele mor de îndată ce au ajuns la maturitate, dar altele pot trăi 6-7 ani.

Tipuri de crevetă[modificare | modificare sursă]

Lysmata debelius, o populară crevetă de acvariu

Multe alte crustacee sunt numite în mod obișnuit creveți, dar ele nu sunt membre ale ordinului Decapoda. Ei diferă de adevărații creveți prin anatomie și mod de viață. Aceste animale includ crevetele-mormoloc, care crește în bălțile temporare ale deșerturilor și crevetele de apă sărată care trăiește în lacurile sărate. Crevetele-călugăriță este adesea prinsă în plasele de creveți. Au o pereche de picioare puternice apucătoare, care pot răni pescarii care le mânuiesc neglijent. Crevetele-călugăriță este mai mare decât majoritatea creveților obișnuiți, măsurând până la 56 cm.

Adevărații creveți aparțin ordinului Decapoda, un grup conținând crustacee care au zece picioare de mers. În apele marine ale Statelor Unite, trei din cele mai comune specii comerciale sunt crevetele roz, crevetele maro și crevetele alb. Găsite în apele de-a lungul coastei Estice și în Golful Mexic, aceste crevete au o dimensiune maximă de aproape 20 cm. Pe coasta vestică, crevetele Franciscan Bay este capturat în vederea comercializării.

Crevetele de apă dulce este cel mai des întâlnit în zonele calde ale lumii. Include crevetele de râu, crevete comestibil care este prins sau crescut în fermele de la tropice și de asemenea toți creveții care s-au adaptat vieții din peșterile subacvatice. Acești creveți sunt în mod tipic pali cu ochi atrofiați (nefuncționali), ei croindu-și drum în principal prin atingere.

Creveții și omul[modificare | modificare sursă]

Oamenii au mâncat creveți de secole, aceștia reprezentând un ingredient tradițional în multe bucătarii regionale. Carnea de creveți este bogată în proteine și scăzută în grăsimi, ceea ce o face o mâncare extrem de consistentă

Mai mult de 125 000 tone de creveți sunt prinse anual în Statele Unite, în timp ce în lume sunt prinse aproape 3 milioane tone.

Fermele de creveți s-au dezvoltat în Asia și acum sunt răspândite în toată partea tropicală a lumii. Fermele de creveți adună între o treime și jumătate din toată cantitatea de creveți de pe piață. Creveții se înmulțesc rapid, ceea ce îi ajută să reziste recoltării anuale. Chiar și așa, pescuitul de creveți își are limitele sale și există semne de suprarecoltare în unele părți ale lumii. Pe lângă asta, multe alte animale sunt prinse adesea în plasele pescarilor de creveți. De asemenea, creșterea de creveți poate să cauzeze probleme mediului. În multe părți tropicale ale lumii mlaștinile de mangrove au fost curățate pentru a face loc fermelor de creveți, îndepărtând habitatele care erau terenuri importante de creștere a peștilor. Multe ferme de creveți sunt de asemenea efemere în unele regiuni, bolile și poluarea limitând durată lor de viață până la cinci ani.

Clasificare științifică[modificare | modificare sursă]

Adevărata crevetă aparține ordinului Decapoda: Crevetele Sargassum este un membru al familiei Palaemonidae, fiind clasificat ca Leander tenuicornis

Crevetele roz este din familia Penaidae, fiind clasificat ca Penaeus duorarum
Crevetele maro este Penaeus aztecus
Crevetele Franciscan Bay este un membru al familiei Crangonidae, fiind clasificat ca Crangon franciscorum
Crevetele de râu este un membru al familiei Palaemonidae, fiind clasificat ca Macrobrachium carcinus

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Encarta Premuim 2006

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]