Ana Cristina de Sulzbach

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Contesa Ana Cristina de Sulzbach)
Ana Cristina de Sulzbach, Prințesă de Piemon

Ana Cristina de Sulzbach, Prințesă de Piedmont (Anne Christine Louise; 5 februarie 170412 martie 1723), a fost prima soție a Prințului Carol Emanuel de Piedmont.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ana Cristina s-a născut la Sulzbach[1] ca fiica contelui palatin Theodore Eustace (1659–1733), un membru al Casei de Wittelsbach, și al Mariei Eleonore de Hesse-Rotenburg, fiica lui Wilhelm, Landgraf de Hesse-Rotenburg.

Ana Cristina a fost nepoata lui Ernest Leopold, Landgraf de Hesse-Rotenburg și verișoară primară cu regina Sardiniei,[2] prințesa de Condé și cu prințesa de Carignan. Părinții ei s-au căsătorit în 1692 și Ana Cristina a fost al optulea copil al lor. Fratele ei mai mare, Johann Christian, i-a succedat tatălui lor ca Palatin.

La 15 martie 1722 la Vercelli, ea s-a căsătorit cu Carol Emanuel de Savoia, Prinț de Piemont și mai târziu rege al Sardiniei sub numele de Carol Emanuel al III-lea. El era al doilea fiu al regelui Victor Amadeus al II-lea al Sardiniei și al reginei Anne Marie d'Orléans și a devenit moștenitor aparent al tronului savoiard în 1715 după decesul fratelui său mai mare, Victor Amadeus.

În anul următor ea a dat naștere unui fiu care a fost numit Duce de Aosta. Ana Cristina a murit câteva zile mai târziu, la Torino, la 12 martie 1723, la vârsta de 19 ani. Singurul ei copil a murit la vârsta de doi ani. Soțul ei s-a recăsătorit de două ori și a mai avut nouă copii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pas, Leo van de. „Pfalzgräfin Anna Christiane Luise von Sulzbach”. Genealogics.org. Accesat în . 
  2. ^ Polyxena was Anne Christine's successor as Princess of Piedmont