Catedrala Ajaccio

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Catedrala din Ajaccio, oficial Catedrala Maicii Domnului Adormirea din Ajaccio și cunoscută și sub numele de Catedrala Adormirii Maicii Domnului, este o biserică romano-catolică situată în Ajaccio, Corsica. Catedrala este sediul bisericesc al episcopului din Ajaccio, un sufragan al Arhiepiscopiei Marsiliei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

[1]Actuala catedrală a fost construită între 1577 și 1593 și este atribuită arhitectului italian Giacomo della Porta. A fost construită pentru a înlocui fosta Catedrală Saint-Croix, distrusă în 1553, pentru a face loc dezvoltărilor apărării orașului, așa cum se menționează în permisul solicitat de Consiliul Anticilor din 1559 Senatului de la Genova și Papei Grigore al XIII-lea. pentru a construi o nouă catedrală. Piatra finală a fost pusă în 1593 de Jules Guistiniani, făcut episcop de Papa Sixtus al V-lea.  Aici a fost botezat Napoleon Bonaparte la 21 iulie 1771  și a recitat următoarele pe patul de moarte înSfânta Elena în 1821: „Dacă îmi interzic cadavrul, așa cum mi-au interzis trupul, îmi refuză o mică bucată de pământ în care să fiu îngropat, aș vrea să fiu îngropat cu strămoșii mei în Catedrala Ajaccio din Corsica”.

Catedrala este monument istoric (un sit de patrimoniu național al Franței ) de la 30 octombrie 1906.

Conform legendei, la 15 august 1769, Letizia Buonaparte a simțit dureri bruște de muncă în timp ce se afla în catedrală. S-a repezit acasă la casa Buonaparte, la doar câțiva pași, și l-a născut pe Napoleon pe o canapea de la primul etaj înainte de a putea ajunge la dormitorul ei de la etaj.

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Exterior[modificare | modificare sursă]

[2]Catedrala din Ajaccio este construită în stilul Contrareformei, cu o fațadă barocă ocru.

Interior[modificare | modificare sursă]

[3]Actuala catedrală este mai mică decât predecesorul său. Crucea latină a interiorului este delimitată de transeptul superficial și modest, care este acoperit de o cupolă. Naosul central este foarte înalt și larg în sine, dar are o lungime scurtă în comparație cu restul clădirii. Este acoperit cu arcuri de bolți de butoi care amintesc de epoca Renașterii. Clădirea are, de asemenea, două culoare care pleacă de la ușa din față și urcă spre transept, separate în mijloc de cele șapte capele de lângă două rânduri de trei coloane.

Intrând în dreapta este fontul baptismal de marmură. Este un castron simplu gravat cu stema lui Giustiniani, surmontat de o coroană toscană de bronz, sub care se află o inscripție de aur, Heic baptisatus Magnus Imperator (latină pentru Aici este botezat Marele Împărat).

Altarul este din marmură policromă și a fost inițial situat la Biserica Suffragio din Lucca, dar a fost dat catedralei de către Elisa Bonaparte, sora lui Napoleon în 1809. Ea are un altar compus din patru coloane răsucite de marmură neagră din Porto Venere. La ordinele corinteni au un piedestal dublu, cu o colecție de marmură. În cortul datează din timpul construcției catedralei și inițial a stat la baptisteriu. A fost așezat apoi la altarul mare și se remarcă prin stilul său neortodox.

Catedrala din Ajaccio are șapte capele laterale, dar următoarele trei sunt cele mai proeminente:

  • Capela Fecioarei de la Mercy (franceză: Chapelle de la Vierge de la Misericorde ) este o capelă 1752 în cinstea Fecioarei de Mercy este dedicat sfântul patron al Ajaccio, Fecioara Maria. Are un altar de marmură proiectat de sculptori geonez decorate cu marmură spiralată de Brocatello din Spania.
  • Capela Maicii Domnului a Rozariului (franceză: Chapelle de Notre-Dame du Rosaire ) este o capelă 1765, care găzduiește un altar stuc și seria de cutii reprezentând Glorios, Joyful, luminoasă și Sorrowful Misterele Rozariului Fecioarei, o nișă centrală cu statuia Fecioarei Maria și două nișe laterale care conțin statui ale Sfântului Dominic și ale Sfintei Ecaterina de Siena.
  • Capela Madonna Pianto (franceză: Chapelle de la Madonna de Pianto) este o mică capelă din secolul 18, care conține multe picturi murale Domenico Tintoretto și Eugène Delacroix Triumful de religie.

Catedrala găzduiește, de asemenea, o orga de țeavă mare construită în 1849 de Aristide Cavaillé-Coll și restaurată ulterior și electrificată de Joël Pétrique.

  1. ^ „Ajaccio Cathedral”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
  2. ^ „Ajaccio Cathedral”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
  3. ^ „Ajaccio Cathedral”, Wikipedia (în engleză), , accesat în