Sari la conținut

Casa Memorială „George Topîrceanu” din Nămăești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa Memorială „George Topîrceanu” din Nămăești
Bustul lui Gheorghe Topîrceanu expus în curtea casei memoriale.
Sculptor: Marius Butunoiu, 1973

Casa memorială George Topîrceanu se găsește în Nămăești, comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș și este o filială a Muzeului Municipal Câmpulung, Argeș. Clădirea a aparținut socrilor poetului G. Topârceanu fiind donată în anul 1966 de către soția poetului, Victoria Topârceanu, pentru a se amenaja casa memorială a poetului[1]. A fost organizată în 1967 și reorganizată în 1979, fiind declarată ulterior monument istoric, cu codul AG-IV-m-B-13976.

În prezent, casa unde a locuit și a creat poetul, timp de 8 ani, adăpostește o expoziție memorială permanentă, cuprinzând exponate legate de viața și activitatea poetului (o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei și prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vânătoare, bastoane.

La intrarea în micul parc, printre pomi, se găsește bustul poetului George Topârceanu, operă în bronz a sculptorului Marius Butunoiu, din 1973[2]. Pe soclu sunt așternute ultimele versuri din "Balada morții"[1].

Poetul nu s-a născut aici, ci în București.[3] La Nămăești a locuit mama poetului, care a și înființat un atelier de țesut covoare în incinta mănăstirii de maici. În casa memorială se pare că a trăit și soția poetului, împreună cu fiul lor.

  1. ^ a b „Casa Memorială "George Topârceanu". Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Enciclopedia Argeșului și Muscelului
  3. ^ Ciopraga Const.: „G. Topîrceanu", Ed. pt. literatură, p. 15, 1966: „In mapele poetului s-a păstrat însă actul de naștere, care înlătură confuziile. Din extractul eliberat de „Primaria Comunei București" rezulta ca „în anul una mie opt sute optzeci și șease, luna martie, ziua douzeci și unu, la orele douăsprezece 3/4 post meridiane" a fost declarată „nașterea copilului Gheorghe, de sex masculin, născut la douăzeci ale acestei luni, la orele cinci, ante meridiane, în orașul București"

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons