Număr internațional de înregistrare pentru obiecte spațiale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la COSPAR ID)

Număr internațional de înregistrare pentru obiecte spațiale cunoscut și sub denumirea de COSPAR ID și NSSDC ID, este un sistem internațional de identificare aplicat tuturor obiectelor artificiale lansate în spațiu.[1] Numărul sau identificatorul de înregistrare COSPAR este format din 3 subseturi (anul lansării, numărul lansării din anul respectiv și un cod de litere atribuit fiecărei componente lansate).[2] De exemplu, 1990-037A este Discovery Space Shuttle Discovery din misiunea STS-31, care a transportat Telescopul Spațial Hubble (1990-037B) în spațiu. Această lansare a fost cea de-a 37-a lansare de succes cunoscută la nivel mondial în anul 1990.

Sistemul de desemnare a fost în general cunoscut sub numele de sistemul COSPAR, denumire pentru Comitetul pentru Cercetări Spațiale (COSPAR) al Consiliului Internațional pentru Știință.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Frequently Asked Questions”. Space-Track.org. Accesat în . Q: What criteria are used to determine whether an orbiting object should receive a catalogue number and International Designation? A: We must be able to determine who it belongs to, what launch it correlates to, and the object must be able to be maintained (tracked well). 
  2. ^ Kelso, T.S. (ianuarie 1998). „Frequently Asked Questions: Two-Line Element Set Format”. Satellite Times. Accesat în . 
  3. ^ McDowell, Jonathan. „Designations”. JSR Launch Vehicle Database. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]