Câmpia Europei de Est

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Câmpia Rusească)
Salt la: Navigare, căutare
Europe topography map en.png

Câmpia Europeană de Est sau Câmpia Rusească este o câmpie care cuprinde o serie de bazine hidrografice din Europa de Est. Împreună cu Câmpia de Nord Europeană, aceasta formează Câmpia Europeană. Este cea mai mare zonă fără munți din peisajul european.Se întinde de la Munții Carpați,în vest,pînă la Munții Ural,în est,și de la Marea Neagră și Marea Caspică,în sud,pînă la Oceanul Arctic,în nord.În sud,câmpia a fost modelată de mările de demult,iar în nord-de ghețari.Partea centrală este puternic modelată de eroziunea fluvială.Câmpia Europei de Est este bogată în minereuri de fier,cărbune,petrol,gaze naturale,materiale de construcții,săruri ș.a.

CLIMA: Are o clima temperat-continentala care se intinde intre 40grade si 60grade latitudine nordica si sudica si este specifica regiunilor interioare ale continentelor.Verile sunt foarte calduroase. Temperatura medie a lunii iulie este de 20grade Celsius si cea maxima de 40grade Celsius.

Iernile,in schimb sunt foarte geroase. Temperaturile minime pot ajunge la -40grade Celsius.Vanturile cele mai frecvente bat dinspre nord si nord-est Cantitatea de precipitatii scade spre interiorul continentelor, unde climatul capata un caracter arid, secetos.

Clima temperat-continentala din emisfera nordica cuprinde partea centrala si de est a Europei, interiorul Asiei, cu pustiurile ei reci, partea centrala a Americii de Nord. In emisfera sudica aceaste clima exista doar in sudul Americii de Sud.


{{ciot-geogra--109.98.199.137 (discuție) 30 aprilie 2015 16:44 (EEST)fie}}