Brânză de Brie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Brie

Țara de origine

Franța

Regiune, oraș

Seine-et-Marne

Sursa de lapte vaci
Pasteurizat Prin lege in Sua și Australia, nu în cele mai multe din Europa.
Textura Moale maturată
Timpul de îmbătrânire În general 5-6 săptămâni
Certificare 1980 DOP atât pentru Brie de Meaux și Brie de Melun
Numit după Brie

Legate de mass-media de pe Wikimedia Commons

Brânza de Brie (/br/; Pronunție în franceză: /bʁi/) este o brânza moale din lapte de vacă, numită după regiunea franceză Brie de unde provine (care corespunde aproximativ regiuni moderne actuale Seine-et-Marne). Are o culoare deschisă, cu o ușoară tentă de gri sub o crustă de culoare albă de mucegai. Crusta are o aroma care e dată în mare măsură în funcție de ingredientele folosite și mediul de producție, și de obicei este consumată. Este similară cu brânza de Camembert, care este nativă pentru o altă regiune din Franța.

Producție[modificare | modificare sursă]

Brie neagră

Brânza de Brie poate fi produsă din lapte integral sau semi-degresat. Crusta se obține prin adăugarea de cheag în laptele crud și încălzirea acestuia la o temperatură maximă de 37 ° C (99 ° F). Brânza este apoi turnată în matrițe, uneori cu un polonic perforat numit pelle à brie. Matrițele de 20 cm (8 in) sunt umplute cu mai multe straturi subțiri de brânză care sunt drenate timp de aproximativ 18 ore. Brânza este apoi scoasă din matrițe, sărată, inoculată cu cultură de brânză (Penicillium candidum, Penicillium camemberti) sau cu lenjerie Brevibacterium, și maturată într-un mediu controlat timp de cel puțin patru sau cinci săptămâni. 

Dacă este lăsată să matureze pentru mai mult timp, de obicei de la câteva luni la un an, brânza devine mai puternic în aromă și gust, pateul uscata si inchisa, iar coaja, de asemenea, mai întunecată și friabilă, și este numit Brie Noir ("Brie neagră"). În jurul regiunii Île-de-France, unde brânza de Brie este fabricată, oamenilor le face plăcere să o consume la micul dejun înmuiată în cafeaua cu lapte .[1]

Brânza de brie coaptă excesiv conține o cantitate neplăcută de amoniac, produsă de aceleași  microorganisme necesare pentru maturare.[2]

Unele varietăți de brânză de brie sunt afumate.[3][4]

Nutriție[modificare | modificare sursă]

O cantitate de 30 de grame de brânza de Brie servită,  conține 101 calorii (420 kJ) și 8,4 grame de grăsime, din care 5,2 grame sunt grăsimi saturate. Brie este o bună sursă de proteine; o porție de brie poate furniza 5 până la 6 grame de proteine. Brie conține o cantitate seminificativă de vitamina B12 și vitamina B2. Format:Clarification needed

Varietăți[modificare | modificare sursă]

Acum există mai multe varietăți de Brie făcute în întreaga lume, inclusiv Brie netedă, varietăți herbed  și alte varietăți  făcute cu alte tipuri de lapte. Într-adevăr, deși Brie este o brânză franceză, este posibil să se obțină de exemplu și Brie de Somerset sau Brie de Wisconsin. În ciuda varietățiilor de Brie, guvernul francez certifică oficial doar două tipuri de brânzeturi care urmează să fie vândute sub aceste brandduri Brie de Meaux și Brie de Melun

Brie de Meaux[modificare | modificare sursă]

Brie de Meaux este o brânza nepasteurizată, cu o greutate medie de 2,8 kg (6,2 lb) pentru un diametru de 36 până la 37 cm (14 până la 15 in). Fabricată în orașul Meaux din regiunea Brie din nordul Franței încă din secolul al VIII-lea, a fost inițial cunoscut sub numele de "brânză regală" sau, după Revoluția franceză, "Regele Brânzeturilor", și a fost apreciată atât  de țărănime cât și nobilime. În 1980 a fost acordată Denumirea de Origine Protejată DOP (În franceză: Appellation d'origine contrôlée (AOC) și este produsă în principal în partea estică a bazinului parizian.  

Brie de Melun[modificare | modificare sursă]

Brie de Melun

Acest varietate de Brie are o greutate medie de 1,5 kilograme (3.3 lb) și un diametru de 27 cm (11 in). Este, prin urmare, mai mică decât Brie de Meaux, dar este considerat a avea o aromă mai puternică și un miros mai intens. Se face cu lapte nepasteurizat. Brie de Melun este de asemenea disponibil sub formă de "Old Brie" sau "black brie". La fel ca Brie de Meaux, a primit denumirea de origine protejată în anul 1980. 

Varietăți franceze de Brie fără DOP[modificare | modificare sursă]

Următoarele varități franceze nu au certificare DOP: Brie de Montereau, Île-de-France, Brie de Nangis, Brie de Provins, Brie noir, Brie fermier, Brie d'Isigny, Brie de Melun bleu, Brie petit moulé, Brie laitier Coulommiers.

Brânza de Brie în alte țări[modificare | modificare sursă]

Australia Compania australiană King Island Dairy, din insula King Island, care este situată între Victoria și Tasmania, produce o gamă de brânzeturi vândute ca "brie",[5] așa cum face de altfel și compania Jindi Cheese din Victoria și renumita High Valley Mudgee Cheese Co din Mudgee, NSW.[6]

UK Cornish Brie; Somerset Brie; Baron Bigod (fabricată în Suffolk); Cenarth Brie (fabricată în Wales); Clava Brie[7] (fabricată în Scotland).

US Compania  Marin French Cheese  din California produce o brânză de brie neagră începând din anul 1865 descrisă ca fiind "Brie proaspătă".

Brazilia Varietatea de Brie braziliană este produsă în regiunea de producție a produselor lactate situată în zona de sud a statului Minas Gerais (în vecinătatea statelor din São Paulo și Rio de Janeiro) și în sud-estul Minas Gerais (care se învecinează cu statele Rio de Janeiro și Espírito Santo).

Servirea[modificare | modificare sursă]

Brânza de Brie este de obicei achiziționată fie într-o roată plină, fie ca segment de triunghi dintr-o roată. Exteriorul alb al brânzei este complet comestibil și mulți consumă brânza în întregime. Brânza este servită uneori ușor topită sau coaptă, într-un vas rotund, acoperit cu ceramică, și acoperită cu nuci sau fructe.

Păstrare[modificare | modificare sursă]

Brânza de Brie, ca și brânza de Camembert și Cirrus, este considerată o brânză moale. Acest tip de brânză este foarte bogată și cremoasă, spre deosebire de Cheddar. Această cremozitate permite creșterea rapidă a bacteriilor în cazul în care brânza nu este păstrată corect. Astfel se recomandă ca brânza de Brie să fie păstrată la frigider imediat după cumpărare și să fie păstrată astfel până când este consumată complet. Temperatura optimă de depozitare pentru brie este de 4 ° C (39 ° F) sau chiar mai mică. Brânza trebuie păstrată într-un recipient închis etanș sau în folie de plastic pentru a evita contactul cu umezeala și bacteriile care  vor reduce durata de conservare și prospețime a produsului. Companiile care produc această brânză recomandă, de obicei, ca brânza să fie consumată înainte de data de expirare și nu mai târziu de o săptămână după aceea. Deși brânza poate fi consumată în prezent, calitatea brânzei este considerată a fi redusă substanțial. În cazul în care mucegaiul albastru sau verde pare să crească pe brânză, acesta nu mai trebuie consumat și trebuie aruncat imediat, astfel încât să se împiedice apariția bolilor provocate de alimente. 

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Masui, T.; Tomoko, Y.; Hodgson, R.; Robuchon, J. (). French Cheeses. DK. ISBN 1-4053-0666-1. 
  2. ^ McGee, Harold (). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. New York: Simon & Schuster. ISBN 0-684-80001-2. 
  3. ^ The New Irish Table: 70 Contemporary Recipes – Margaret M. Johnson. p. 17.
  4. ^ „Footprint Ireland”. google.com. 
  5. ^ King Island Dairy King Island Dairy – Soft White Arhivat în , la Wayback Machine. Retrieved 8 martie 2015
  6. ^ Jindi Cheese website Jindi Cheese : White Cheese Range Retrieved 8 martie 2015
  7. ^ „Scottish Cheese and Cheese Makers”. Taste of Scotland. Accesat în .