Axolotl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Axolotl
Axolotl ganz.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 CR ro.svg
Critic, posibilă dispariție (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Amphibia
Ordin: Caudata
Familie: Ambystomatidae
Gen: Ambystoma
Specie: A. mexicanum
Nume binomial
Ambystoma mexicanum
(Shaw, 1789)

Axolotl (Ambystoma mexicanum) cunoscut si drept „peștele umblător mexican”, este o specie de salamandră care trăiește în Xochimilco - "Grădinile plutitoare" din apropierea capitalei Mexicului, Ciudad de México.

Spre deosebire de alți amfibieni, axolotl nu dezvoltă plămâni și își păstrează branhiile externe, care îi permit să supraviețuiască sub apă. Axolotl atinge maturitatea fara a trece prin metamorfoza. Mai mult, e capabil să se reproducă în stadiul de larvă, prezentând deci fenomenul de neotenie.

Axolotl-ul crește până la 30 de cm în lungime, își folosește cele patru picioare pentru a se deplasa pe fundul apei și coada pentru a înota. „Peștele umblător mexican” se hrănește cu insecte, pești mici și crustacee, preferând apele cu temperaturi mai scăzute.

Ambystoma mexicanum este inclus în lista speciilor pe cale de dispariție cu mențiunea "în pericol critic". Conform Academiei Mexicane de Științe, în 1998 erau 6000 de exemplare pe km pătrat, în 2003 numărul scăzuse la 1000, iar în 2008 era de numai 100. Într-o cercetare derulată în anul 2013 timp de patru luni, biologii Universității Naționale Autonome a Mexicului nu au reușit să identifice niciun exemplar în habitatul natural, dar cateva luni mai tarziu au fost descoperite totusi astfel de creaturi, iar autoritatile au creat conditii pentru protejarea acestora.

Principala trasatura specifica a Axolotlului este capacitatea de a-si regenera partile corpului dupa traumare, inclusiv amputare.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Luis Zambrano, Paola Mosig Reidl, Jeanne McKay, Richard Griffiths, Brad Shaffer, Oscar Flores-Villela, Gabriela Parra-Olea, David Wake (). Ambystoma mexicanum. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Accesat în . 
  2. ^ https://www.facebook.com/ScienceNaturePage/videos/1321548994644022/

Legături externe[modificare | modificare sursă]