Arborele lalea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Arborele de lalea)

Arborele de lalea sau Tulipanul
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Subregn: Cormofitae
Încrengătură: Magnoliophyta (Angio-spermatophyta)
Clasă: Magnoliatae (Dicotiledonatae)
Ordin: Ranales
Familie: Magnoliaceae
Gen: Liriodendron
Specie: L. tulipifera
Nume binomial
Liriodendron tulipifera
L.


Arborele lalea sau tulipanul (Liriodendron tulipifera L.) face parte din genul Liriodendron al familiei Magnoliaceae, fiind un arbore de talie mare originar din America de Nord unde ajunge până la 40 – 50 m înălțime și 2-4 m în diametru. Tulpina este dreaptă, cilindrică, bine elagată; scoarța gri-închis, subțire, cu crăpături longitudinale la arborii bătrâni.

Coroana are forma ovoidală. Frunzele, în formă de liră, sunt mari de 7 - 12 cm lungime, au patru lobi dispuși simetric, doi câte doi. Pe față au culoarea verde lucitor iar pe dos verde-deschis sau verde-albăstrui. Toamna se colorează în galben-auriu.

Florile, hermafrodite, sunt dispuse terminal, având forma de lalea sau de crin, galbene verzui sau galbene sulfurii cu pete oranj la bază. Înflorește la sfârșitul lunii mai și în luna iunie. Fructele au forma de conuri alungite.

Vegetează bine în terenuri fertile, puțin argiloase, revene, ferite de curenți reci, deoarece este destul de rezistent, însă puieții de tulipan, suferă la geruri sub -25°C, dar la maturitate suportă și temperaturi de -30°C.

Prezintă o deosebită valoare ornamentală datorită frunzelor sub formă de liră, formei și coloritului florilor, și chiar a trunchiului.


Ilustrație de inflorescență (circa 1818-1820)

Poze[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

1. Victor Stănescu, Dendrologie, București Editura Ceres 1979, - 471 p cu fig.

2. Dr. ing. Ștefan V. Purcelean, Tehn. hort. Teodor D. Cocalcu, Cultura speciilor lemnoase ornamentale, Editura Agrosilvică, București, 1969

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Arborele lalea la Wikimedia Commons