Antipater (fiul lui Irod cel Mare)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Antipater al II-lea)
Antipater
Date personale
Născut46 î.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Decedat4 î.Hr. (42 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipedeapsa cu moartea[1] Modificați la Wikidata
PărințiIrod cel Mare[1]
Doris[*][[Doris (1st wife of Herode)|​]][1][2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriOlympias[*][[Olympias (daughter of Herod the Great)|​]]
Salome[*][[Salome (daughter of Herod the Great)|​]]
Irod Antipa
Herod Archelaus[*][[Herod Archelaus (Ethnarch of Samaria/Judea/Idumea from 4 BC to 6 AD)|​]]
Irod al II-lea
Alexandru Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMariamne III[*][[Mariamne III (Herodian princess)|​]] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăHerodian dynasty[*][[Herodian dynasty (royal dynasty of Idumaean (Edomite) descent)|​]]

Antipater al II-lea (în greacă veche Ἀντίπατρος; c. 46 – 4 î.Hr.) a fost primul fiu al regelui Irod cel Mare, singurul lui copil din căsătoria cu prima soție, Doris. El a fost numit după bunicul lui, Antipater Idumeanul. Antipater și mama lui au fost exilați după ce Irod a divorțat de Doris cândva între anii 43 î.Hr. și 40 î.Hr. pentru a se căsători cu Mariamna I. Cu toate acestea, el a fost rechemat după executarea Mariamnei în anul 29 î.Hr. și în anul 13 î.Hr. Irod l-a făcut primul moștenitor în testamentul său. El și-a păstrat această poziție chiar și atunci când Alexandru și Aristobul (fiii lui Irod cu Mariamna) au intrat în succesiunea regală în anul 12 î.Hr. și chiar a devenit unic succesor la tron după executarea lor în 7 î.Hr. (cu Irod al II-lea pe locul al doilea în succesiune).

Cu toate acestea, în anul 5 î.Hr. Antipater a fost adus în fața lui Publius Quinctilius Varus, care era atunci guvernatorul roman al Siriei, fiind acuzat de complot pentru uciderea tatălui său, Irod. Antipater a fost găsit vinovat de Varus; cu toate acestea, din cauza rangului său înalt, a fost necesar ca împăratul Augustus să aprobe condamnarea lui la moarte. După ce a primit verdictul de vinovat, Antipater a fost scos din poziția de unic succesor și înlocuit cu Irod Antipa. Sentința de condamnare la moarte a fost aprobată de Augustus în anul 4 î.Hr., iar Antipater a fost apoi executat și, prin testamentul tatălui său, Irod Archelaus (fiul regelui din căsătoria cu Malthace) a devenit moștenitor al poziției de rege peste întregul regat al lui Irod, în timp ce Irod Antipa și Irod Filip al II-lea au devenit tetrarhi peste anumite teritorii.

Sunt cunoscute două din soțiile lui Antipater din scrierile lui Iosephus Flavius. Prima era nepoata sa Mariamna a III-a, fiica lui Aristobul al IV-lea.[3] Cea de-a doua a fost o prințesă hasmonee de rang înalt al cărei prenume a fost uitat. Ea era fiica lui Antigonus Hasmoneul, ultimul rege hasmoneu care a servit, de asemenea, ca mare preot. Această soție a lui Antipater era, de asemenea, o verișoară primară a Mariamnei I, renumita soție regală a lui Irod cel Mare. Iosephus menționează că ea se afla la palat împreună cu Doris, mama lui Antipater, susținându-l pe soțul ei în timpul procesului judecat de Varus în anul 5 î.Hr.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e EIeBE / Antipatr, sîn Iroda Velikogo[*][[EIeBE / Antipatr, sîn Iroda Velikogo (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ EIeBE / Doris[*][[EIeBE / Doris (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Iosephus Flavius, Antichități iudaice, cartea a XVII-a, cap. 1:2; vezi http://www.ccel.org/j/josephus/works/ant-17.htm
  4. ^ Iosephus Flavius, Antichități iudaice, cartea a XVII-a, cap. 5:2.