Acvariul Constanța

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Acvariul „Profesor Ion Borcea” din Constanța a fost inaugurat în data de 1 mai 1958 ca al doilea acvariu public din România (primul funcționând în subsolul Muzeului „Grigore Antipa” din București în anii 1930-40).

Ideea înființării unui acvariu la Constanța le-a aparținut savantului Ion Borcea și amiralului Ioan Bălănescu, propunere pe care acesta a exprimat-o în cadrul Ligii Navale Române în 1938. Imediat după război existaseră proiecte de a îl amplasa în edificiul fostului Cazinou din Constanța, cu un mare bazin central și cu laboratoare de oceanologie, ihtiologie și hidrobiologie, dar din motive tehnologice și din lipsă de fonduri nu s-au concretizat. Acvariul actual fost construit în 1955-58 pe faleză, vizavi de Cazinou, după planurile arhitectului A. Bernovschi, bazinul central fiind mai modest iar acvariile și spațiul tehnic fiind repartizate în jur, pe aceiași idee de bază.

Adăpostește o mare varietate de pești de apă dulce și sărată, precum și nevertebrate din Marea Neagră și migratori mediteraneeni. Cuprinde în total circa 2000 de pești din 60 specii. Repartizarea diferitelor specii în bazine, respectă, pe cât posibil, criteriul taxonomic, dar există și proiecte de a le repartiza după mediile în care trăiesc, încă nerealizabile tot din motive tehnologice și financiare. Bazinul principal adăpostește și cea mai mare colecție de sturioni, renumită atât pentru importanța ei științifică cât și pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, care ajunge la 18-20 ani.

De interes deosebit sunt și speciile ne-economice, dar ecologic utile, și mai puțin cunoscute ca pisica și vulpea de mare, scorpia și dragonul, steluțele de mare, căluțul, acul de mare (respectiv hipocampul și orfia), guvizii etc.[1]

Spațiul destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică are 57 de bazine.[2]

Acvariul are următoarele secții:

  • Secția marină,
  • Secția dulcicoli indigeni,
  • Secția specii exotice.

Note[modificare | modificare sursă]