Verandă cu viță de vie încolăcită

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Verandă cu viță de vie încolăcită
Descriere generală
ArtistSilvestr Șcedrin
Datare1828
Materialeulei pe pânză
Dimensiuni42,5 × 60,8 cm
AmplasareGaleria Tretiakov, Moscova
ColecțieGaleria Tretiakov  Modificați la Wikidata

Verandă cu viță de vie încolăcită (în rusă Веранда, обвитая виноградом, transliterat: Veranda, obitaia vinogradom) este o pictură în ulei realizată de pictorul rus Silvestr Șcedrin în anul 1828 la Napoli. Acest tablou se află expus la Galeria Tretiakov din Moscova.

Șcedrin a creat la Napoli o serie de picturi dedicate „peisajelor interioare” - o terasă cu verandă având diferite specii de plante pe fundal. Motivul din această pictură este numit de artist „Pergolata” de la cuvântul italian pergola, ceea ce înseamnă foișor, arc sau drum acoperit de plante agățătoare. Șcedrin a fost fascinat de problema luminozității și a circulației aerului. El a încercat să renunțe la culorile calde, adăugând un albastru-gri și tonuri de argintiu pentru a ajuta la simțirea caracteristicilor aerului italian la amiază, atunci când natura apare în toată splendoarea ei. Această pictură transmite perfect percepția din acea epocă a poporului rus față de Italia - o lume plină de fericire, armonie și romantism.

Picturi italiene ale lui Șcedrin[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Государственная Третьяковская галерея. Искусство XII — начала XX века — СканРус, Moscova, 2007. — pp. 116—117. — ISBN: 978-5-93221-120-5.
  • Мировое искусство. Русская живопись — ООО «СЗКЭО „Кристалл“», Sankt Petersburg, 2007. — p. 69. — 185 с. — ISBN: 5-9603-0064-8.

Legături externe[modificare | modificare sursă]