Nicolae Bălcescu (cartier)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Nicolae Bălcescu, Roman)
Pentru alte sensuri, vedeți Nicolae Bălcescu (dezambiguizare).

Nicolae Bălcescu este un cartier al orașului Roman din România, situat în extremitatea estică a orașului, aproape de malurile râului Siret. La sfârșitul secolului al XIX-lea, orașul nu era extins până în această zonă, aici funcționând, în plasa Moldova a județului Roman, comuna Carol I, formată din satele Carol I și Luțca având în total 1205 locuitori ce trăiau în 289 de case.[1] Anuarul Socec din 1925 o consemnează în aceeași plasă cu 1449 de locuitori în satele Carol I, Luțca și Stârpu.[2] În 1931, comuna a revenit la alcătuirea cu satele Carol I și Luțca.[3] În 1948, comuna și satul ei de reședință au primit numele de Nicolae Bălcescu, iar comuna a fost desființată la scurt timp, satul Luțca trecând la comuna Sagna, iar satul Nicolae Bălcescu fiind înglobat în orașul Roman.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lahovari, George Ioan (). „Carol I, com. rur., în pl. Moldova”. Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 2. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 199. 
  2. ^ „Comuna Carol I în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  3. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 326. .