Discuție:Comuna Șuțești, Brăila

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție:Şuţeşti, Brăila)
Articolul Comuna Șuțești, Brăila este un subiect de care se ocupă Proiectul Localitățile din România, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre localitățile din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

Aşa cum reiese din unele documente ( N. Vasilescu – 1906 ) " … Satul Şuţeşti se zice a fi înfiinţat în anul 1830 de câţiva locuitori ce se găseau pe malul stâng al râului Buzău şi purta numele de Curtea Veche, aflat la 4-5 km în partea de nord a actualei localităţi. În anul 1835, proprietarul moşiei – Costache Grigore Şuţu (Soutzo), a înfiinţat comuna pe locul unde este aşezată astăzi, cu locuitori şi de prin aşezările vecine.” Costache Grigore Şuţu , rudă apropiată cu Alexandru Şuţu – domn al Munteniei, se căsătoreşte cu fata vornicului Dumitru Racoviţă, care avea o moşie întinsă de sub munte până la stânga Buzăului. La început, până în anul 1829, acesta ajunge mare logofăt în Divanul de la Bucureşti, ceea ce îl face să-şi extindă proprietatea şi pe malul drept al râului Buzău, pe fostele teritorii ale raialei Brăila, desfiinţată în anul 1830. Astfel, în anul 1835 mută şi armanul boieresc cu toţi clăcaşii pe care îi are în partea dreaptă a râului Buzău. Odată cu această schimbare, aduce şi 100 de ţigani robi, între care erau : muncitori la camp, fierari, rotari, cărămidari.

Comuna Şuţeşti este amplasată în partea de S-E a ţării, la intersecţia coordonatelor georgrafice 4513' latitudine nordică şi 2726" longitudine estică. Are o suprafaţă de 8868 ha, din care : 216,3264 ha vatra satului Şuţeşti şi 48,5128 vatra satului Mihail Kogălniceanu – cele două sate componente.În urma recensământului din anul 2001, populaţia comunei era de 4805 locuitori având domiciliul stabil, 4.449 locuitori în satul Şuţeşti şi 356 în satul Mihail Kogălniceanu:

Comuna este amplasată pe un platou cu înălţime medie de 10 m faţă de râul cursului Buzău şi 40 m faţă de nivelul mării. Principalul curs de apă este râul Buzău, care se prezintă foarte meandrat, însoţit de o luncă largă cu o albie minoră cuprinsă între 70 şi 500 m lăţime.