Cască (protecție)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Femeie purtând o cască pentru bicicliști.

Casca este versiunea modernă a coifului. Prima dată au apărut simplele coifuri din metal ce doar amortizau șocul, apoi căștile mulate folosite de armată ca reușeau să mai oprească un glonț, iar apoi căștile mulate, cu protecție anti-glonț și gemuleț incorporat (posibil blindat).

Coifurile[modificare | modificare sursă]

Pentru detalii, vezi Coif.

Coifurile au fost primele căști care au apărut în antichitate și au fost folosite până pe la perioada modernă.

Căștile[modificare | modificare sursă]

Astăzi, coifurile sun căști. Ele sunt deobicei de forma unei căciuli, protejate cu vestă anti-glonț, având și un gemuleț ce se poate da sus-jos, pentru protecție (deobicei el e blindat). Căștile noi sunt folosite deobicei de forțele armate, iar cele mai simple de soldați, însă ei mai folosesc și de cele mai bune.

Căștile de pompieri sunt niște căști care au protecție pentru foc, cu rezervor de aer incorporat, și protecție de sticlă pentru fumul ce poate dăuna ochiului. Ele sunt folosite de bravii pompieri să salveze posibili supraviețuitori ai unui dezastru dintr-o clădire aflată în flăcări.

Cască pentru motocicliști[modificare | modificare sursă]

Cască pentru motocicliști

Motocicliștii sau cei care merg pe un motor au nevoie, la rândul lor, de o cască. Aceasta este un mulaj de plastic cu căptușeală pe dinauntru și cu plastic pe afară. Ea are un gemuleț ”decapotabil” ce este folosit pentru a putea privi. După cursă, gemulețul se poate da în sus pentru ca motociclistul să ia aer.

Scopul principal al căștii este tot să apere capul în cazul în care motociclistul cade de pe motoretă la viteză mare.