Amor fatal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Amor fatal (film))
Amor Fatal
Genfilm mut  Modificați la Wikidata
RegizorGrigore Brezeanu
ScenaristGrigore Brezeanu
Producător„Pathé” București
Director de imagineVictor Debon
Muzicafilm mut
DistribuțieLucia Sturdza
Tony Bulandra
C. Neamțu-Ottonel
Aurel Barbelian
Grigore Brezeanu
Premiera în România18 septembrie 1911
Prezență online

Amor fatal (dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf) este un film românesc din 1911, în regia lui Grigore Brezeanu. Acesta a fost totodată și scenarist, și actor. Este considerat film pierdut. Presa vremii a catalogat producția drept „cinematografierea uneia dintre cele mai celebre piese din repertoriul Teatrului Național”, însă aceasta nu a putut fi identificată nici până astăzi. Neamțu-Ottonel susține însă că filmul ar fi fost pur și simplu filmarea unui spectacol, într-o grădină de vară, care adunase mult public.

Premiera filmului a avut loc la 18 septembrie 1911, la numai câteva luni după aceea, protagoniștii principali (Tony Bulandra și Lucia Sturdza) căsătorindu-se.

Presa vremii: „Unii dintre cei mai buni actori ai noștri au jucat pentru cinematograf și un film în care ei figurează și se reprezintă. Acest film e interesant numai fiindcă figurează în el actorii noștri, nu și prin felul în care ei joacă. Dacă acești artiști — am spus doar că sunt printre cei mai buni pe care-i avem — au totdeauna succes când apar pe scenă, nu tot așa se întâmplă și când e vorba de performanța lor cinematografică.” (L'Independence Roumaine - 7/20 octombrie 1911)

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]