Utilizator:Algyógyi Körtemplom Örökségünk Őrei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Algyógyi Körtemplom[modificare | modificare sursă]

Az algyógyi körtemplom Hunyad megyében, Algyógy város észak-keleti részén helyezkedik el.

Történelme[modificare | modificare sursă]

A körtemplom az egyik legrégebbi kultuszhely Erdélyben, ugyanis már a XI.században állt. Ezt pedig a 90-es években végzett régészeti kutatások bizonyítják,hiszen a Rotunda körül összesen 174 középkori sírt tártak fel, legrégebbi közülükegy XI. századi sír, amelyben Szent László érmét találtak. A körtemplom szerkezete római égetett téglát is tartalmaz, amelyet valószínű hogy az egykori csigmói római castrumból hoztak át a templom építésekor. Még azt is tudjuk róla, hogy templomként a XIII. század végéig, a XVII. század végéig pedig kápolnaként vagy keresztelőkápolnaként használták, utána pedig haranglábként és lakhelyként is szolgált.

A templom barokk jegyeket mutató hagymakupolával van fedve. A középkori gótikus templomot már a XVI. században átépítették. A XIX. század elején romos állapotáról panaszkodtak. 1867-ben Kuún Kocsárd renováltatta, majd az 1930-as években Debreczeni László irányításával átépítették. A templom eredeti harangját a XV. században öntötték, Milánóban. A 153kg-os harangot az I. Világháború idején ágyuvá akarták önteni, de a falubeliek megmentették. Ezutan, sajnos a harang átkerült az ortodox templomba és mai napig ott található. Az ekkor készült fénykép szokatlan formájú harangot ábrázol,melynek peremét három bordából álló köteg díszíti.

Fényvetülés és legendája[modificare | modificare sursă]

A templom legnagyobb érdekessége a kettős fényvetülés, amely április 8 és 18, illetve augusztus 23 és szeptember 2 között észlelhető. A kettős fényvetülés annyit jelent, hogy a templom nyugtai körablakán besüt és a keleti résablakon pedig kisüt a napfény. Ez olyan hatást kelt, mintha a napfény átvgáná a körtemplomot,

A templomohoz egy legenda is kapcsolodik, amley szerint Jeruzsálemi Szent János napján a kápolna asszimetrikusan elhelyezkedő két kis ablakán a Nap sugara áthatol, majd a kinti terület egy bizonyos pontjára esik. Oda rejtették el a templomos lovagok kincsét.

A kettős fényvetülés április 8 és 18, illetve augusztus 23 és szeptember 2 között észlelhető.